Според китайския външен министър двете страни са изправени пред въпроса

...
Според китайския външен министър двете страни са изправени пред въпроса
Коментари Харесай

Дипломат №1 на Китай: В отношенията със САЩ се засилват „негативните фактори“

Според китайския външен министър двете страни са изправени пред въпроса дали връзките им ще се стабилизират или ще се плъзнат по низходяща повърхност

Пекин предизвести за утежняване на връзките със Съединени американски щати през днешния ден, в последния ден от визитата на държавния секретар на Антъни Блинкен в Китай, предадоха ДПА и Българска телеграфна агенция.

Въпреки че двете страни още веднъж беседват между тях, „ отрицателните фактори “ в връзките сред Съединени американски щати и Китай са се нараснали, съобщи посланик №1 на Китай Ван И. Той уточни като една от аргументите „ голословното угнетяване “ на правото на Китай да се развива.

Според него двете страни са изправени пред въпроса дали връзките им ще се стабилизират или ще се плъзнат по низходяща повърхност.

Според американски медии Блинкен е декларирал, че в някои области е реализиран прогрес за превъзмогване на разликите сред двете страни. Въпреки това той желал да изрази ясно и непосредствено въпросите, по които Вашингтон има различия с Пекин.

По време на вчерашните диалози с партийния секретар на Шанхай Чън Цзинин Блинкен е разискал различията с Китай във връзка с нелоялните търговски практики, се споделя в известията на американската преса. По време на тридневното си посещаване в Китай Блинкен се срещна и със студенти и представители на американския бизнес в Шанхай.

След година на цялостно радиомълчание президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и китайският му сътрудник Си Дзинпин се срещнаха персонално през ноември предходната година край Сан Франциско, с цел да стабилизират обтегнатите връзки. Оттогава насам обаче не престават да назряват нови разногласия по политически и стопански въпроси, напомня ДПА.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР