Втора доза на ваксината срещу Covid-19, разработена от АстраЗенека (AstraZeneca)

...
Втора доза на ваксината срещу Covid-19, разработена от АстраЗенека (AstraZeneca)
Коментари Харесай

ЕМА не препоръчва втора доза на ваксината на AstraZeneca при хора с...

Втора доза на имунизацията против Covid-19, създадена от " АстраЗенека " (AstraZeneca) и Оксфордския университет, не би трябвало да се дава на никого, който е имал кръвни съсиреци с ниски кръвни тромбоцити след приемане на първата ваксина, съобщи в петък европейският регулаторен орган по медикаментите, оповестява Ройтерс.

Съветите за здравните експерти бяха предоставени от Европейската организация по медикаментите (EMA) като част от настоящ обзор на редки, само че тежки кръвни съсиреци, евентуално свързани с слагането на тази имунизацията, както и с коронавирусната ваксина на компанията " Джонсън и Джонсън " (Johnson & Johnson).

От март насам EMA изследва сходни съсиреци в корема и мозъка, като организацията предлага и двете инструкции на имунизациите да съдържат предизвестие по въпросите на съсирването, като в същото време поддържа, че общите изгоди от тях надвишават всички опасности.

" Докато кръвните съсиреци с ниски кръвни тромбоцити след имунизация са доста редки, EMA продължава да поучава хората да са наясно със признаците, тъй че те да могат да получат навреме профилирано здравно лекуване, в случай че е належащо ", се посоча в днешната рекомендация на EMA.

Агенцията по медикаментите също по този начин показва, че хората би трябвало да бъдат нащрек за всевъзможни признаци на кръвни съсиреци или ниски тромбоцити в границите на три седмици след приемане на първата доза от имунизацията на AstraZeneca, известна с новото си название Vaxzevria, както и че най-новите рекомендации ще бъдат добавени към информацията за този лекарствен артикул.

Агенция Ройтерс показва, че на този стадий от AstraZeneca и Оксфордският университет не разясняват решението на EMA.

Новите насоки прибавят към проблемите, подбудени от имунизацията на AstraZeneca, в това число съкращения на нейните доставки, задържане на производството и подхванати правни дейности от Европейския съюз за незадоволително осъществяване на обещаните дози.

В същото време обаче се натрупват доказателства, че тази ваксина е ефикасна. В четвъртък английско изследване сподели, че две дози от имунизацията на AstraZeneca могат да бъдат към 85% до 90% ефикасни против знаменателен ковид.

В друго изследване от по-рано тази седмица пък се показва, че трета бустер доза от имунизацията на " АстраЗенека " може да усили доста антителата при имунизираните хора.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР