Втора дата за изпит за учениците от 7. и 12.

...
Втора дата за изпит за учениците от 7. и 12.
Коментари Харесай

Втора дата за изпит за учениците от 7. и 12. клас

Втора дата за изпит за учениците от 7. и 12. клас, възнамерява Министерството на образованието и науката. Предвижда се измененията да влязат в действие от идната година.

Препоръката е на омбудсмана Диана Ковачева, а МОН се съгласи

Предложението при седмокласниците е изпитът да се измести на друга дата от плануваната при форсмажорни условия в даден район, да вземем за пример наводняване. А за учениците, които не са съумели да се явят по уважителни аргументи като съществено боледуване или счупена ръка, ще се провежда втора дата на изпита - през септември.

Целта на мярката е всички възпитаници да могат да аплайват за мечтаното учебно заведение след 7 клас. При осъществяване на изпитите през септември - седмокласниците ще аплайват за незаетите през предходните класирания места. За да бъдат признати в тях, те би трябвало да реализират бал, какъвто са имали учениците при постоянното външно оценяване.

Предвиджат се промени в образователните стратегии по общообразователните предмети от I до X клас

За дванайсетокласниците концепцията е да имат опция за втора дата за матура, на която да поправят оценката си, в случай че не са удовлетворени от постигнатото на постоянния зрелостен изпит. В дипломите ще бъдат записани оценките при постоянните ДЗИ, само че за кандидатстване в университети ще може да се употребява втората оценка.

Ето ги и датите

Детайли по мярката занапред престои да се разискват.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР