Всяко второ дете у нас е жертва на насилие. 47%

...
Всяко второ дете у нас е жертва на насилие. 47%
Коментари Харесай

Всяко второ дете у нас е жертва на насилие

Всяко второ дете у нас е жертва на принуждение. 47% от децата до 18-годишна възраст са претърпели някаква форма на принуждение, а най-често срещано е прочувственото принуждение, следвано от физическото. Такива са данните от изследване на УНИЦЕФ.

Най-често децата стават жертва на принуждение в учебно заведение - 38,3%, на второ място с дребна разлика е в общността и вкъщи, а всяко трето дете показва, че се усеща в заплаха на тези места. Според учебния психолог Рени Велчева е неизбежно да се прояви експанзия и е значимо по какъв начин възрастните хора и родителите реагират в такава обстановка.

" Най-вече никой да не бъде търпелив, да не поддържа подобен тип държание, нападателно на деца, без значение дали са в учебно заведение или отвън учебно заведение, тъй като в случай че хората не са безразлични към подобен вид отношение към себе си, към другите или света - насилието, несъмнено, ще намалее ", разяснява Велчева.



Споделяне и създаване на доверие - това са главните неща, на които родителите би трябвало да натъртват във възпитаването на децата си и най-важното - какъв образец дават самите те.

" Дали този модел на държание са го видели у дома като нападателна поява, като отношение сред родителите, или на открито. Как в действителност те учат децата си на това да реагират на конфликтна обстановка с демонстрация на принуждение от техен съученик или на дадена провокация, дали и те също да реагират с експанзия или принуждение, или не ", сподели още Велчева.

В такава обстановка е значимо да се потърси поддръжка от страна на психолог или учебен възпитател. Подходът в учебно заведение също е доста значим.

" Работа с родители по време на наставнически срещи, класните ръководители приказват в часовете на класа и в часовете по гражданско обучение също, сътрудниците приказват за експанзията, за насилието, т.е., против това
по какъв начин да се предпазваме ", съобщи шефът на 41-во ОУ " Свети Патриарх Евтимий " Александра Топалова.

Семейство, учебно заведение, общество - отговорността е на всички, тъй като нежната детска душeвност е ранима, а раните могат да оставят трайни белези.

Разговорът по тематиката с Ивайло Спасов от УНИЦЕФ и Мария Писарска от Националната мрежа за децата - вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР