Всяко увеличение на цената на парното ще бъде трудно поносимо

...
Всяко увеличение на цената на парното ще бъде трудно поносимо
Коментари Харесай

Омбудсманът Диана Ковачева: Хората няма да могат да си платят парното

Всяко нарастване на цената на парното ще бъде мъчно търпимо за хората, чиито приходи не са нарастнали. Това съобщи омбудсманът Диана Ковачева по време навън разискване на предлагането на КЕВР от 1 юли цените на парното да набъбнат приблизително с близо 40%.

Тези цени ще надвишават опциите на хората да заплащат, а те не могат да се откажат от парното, тъй като дължат пари за сградна апаратура, даже да не се отопляват. Затова би трябвало да се преразгледа предлагането за нарастване на цените на парното с 40%, сподели Ковачева.

Освен това съгласно нея прогнозата на КЕВР за цената на газа от 114 лева за мегават част за интервала от 1 юли 2022 година до 30 юли 2023 година е неправилна. А това ще остане за сметка на топлофикациите. Данните за финансовото положение на топлофикациите в страната са пагубни, съгласиха се и специалистите от КЕВР.

По време на съвещанието стана ясно, че нарастването на пенсиите даже няма да покрие повишаването на парното. Ако през предходната година сметката за парно е била 100 лева на месец, през идната ще бъде приблизително 140 лева с предлаганото от КЕВР нарастване. Същевременно в този момент минималната пенсия плюс коронавирус добавката от 60 лева са общо 430 лева.

А от 1 юли минималната пенсия ще стане 467 лева, само че няма да има добавки, което е с 37 лева повече. За хората, които работят на минимална заплата, не се планува да има нарастване на приходите най-малко до началото на 2023 година, което значи, че за тях ще бъде доста по-трудно да заплащат сметките си за парно.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР