Всяко момиче знае за малката черна рокля“, която Коко Шанел

...
Всяко момиче знае за малката черна рокля“, която Коко Шанел
Коментари Харесай

Безупречни и вечни – великите бели рокли в киното

Всяко момиче знае за „ дребната черна рокля “, която Коко Шанел направила безсмъртна. Приблизително по същото време, с помощта на киното, се появила и „ великата бяла рокля “. Противно на обичайното усещане, че бялото е цвят на невинността, огромните актриси носели бели рокли като неустоимо съблазнителни, съдбовни дами. И до през днешния ден в историята на киното и модата белите рокли са настоящи, като доста от тях са станали неразделна част от дрешника на всяко модерно момиче. Ето някои от безконечните бели рокли, познати ни от киното.

 

Джийн Харлоу във „ Вечеря в осем “ (1933)



Първата именита русокоска на Холивуд постоянно носела бели рокли и в действителност с помощта на нея тази дреха придобила паметен статус. За дрешника на Харлоу се грижел Адриан – един от най-великите художници по костюмите в историята на киното. Той употребявал технологията, измислена от дизайнерката мадам Вионе – платът се кроял на верев, с цел да може леката материя компактно да обгръща тялото. Белите сатенени рокли на Джийн Харлоу били толкоз компактно по нея, че се пришивали напряко върху голото й тяло. Отдолу тя не носела нищо, не можела и да седи или да се навежда, тъй като платът се мачкал доста елементарно, а нямало по какъв начин да се изглади. Затова в почивките сред сцените Джийн стояла права, облегната на специфична дъска. Жертвите си заслужавали – резултатът на екрана бил поразителен.

 

Марлене Дитрих в „ Желание “ (1936)



Автор на костюмите за този филм бил различен не по-малко именит дизайнер – Тревис Бентън. За Марлене Дитрих той основал дълга бяла рокля, която била доста лека, съвсем изцяло транспарантна и приличала на долни дрехи, в случай че не била елегантната пелерина и детайлите по дрехата.

 

Елизабет Тейлър в „ Бащата на булката “ (1950)



За ролята си в истинския филм „ Бащата на булката “ Елизабет Тейлър носела тази бяла булчинска рокля, дело на Хелън Роуз. Тейлър харесала модела толкоз доста, че си поръчала сходна рокля за първия си брак с Конрад Хилтън същата година. Хелън Роуз ушила и друга именита булчинска рокля – тази на Грейс Кели. По това време било нормална процедура киностудиата да се грижат за дрешника на актрисите и в извънработно време, тъй че и роклята на Елизабет Тейлър за сватбата й, както и тази на принцеса Грейс били подарък от MGM за булките.

 

Мерилин Монро в „ Проклетите седем години “ (1955)



Най-известната рокля на Мерилин, а съгласно някои ранглисти и най-знаменитата рокля в киното въобще, дело на обичания дизайнер на Мерилин – Уилям Травил. Това е модел със напълно семпла кройка, само че облечена от Мерилин, роклята мигновено изглеждала женствена и съблазнителна. Сцената с развятата над шахтата пола от дълго време е надживяла кино лентата, в който прочее Мерилин имала напълно дребна и незначителна роля.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР