Всяко изкачване на втория етаж в СУ Цар Симеон Велики

...
Всяко изкачване на втория етаж в СУ Цар Симеон Велики
Коментари Харесай

Пловдивски ученици се изкачват от Аспарух до Паисий

Всяко нанагорнище на втория етаж в СУ „ Цар Симеон Велики ” към този момент е странствуване из вековете, което повишава и триумфа на учениците по история. Ръководството е облепило стъпалата със стикери, върху които са изписани знакови владетели и дати от предишното на България. Така, даже без да се концентрират целеустремено над учебниците, единствено движейки се из постройката, децата запомнят фактологията посредством образната памет.

„ Когато се роди концепцията, я обсъдихме с учениците и родителите. Искахме във всеки миг по непоказен метод значими имена и събития да са пред очите на децата ”, споделя зам.-директорката Милена Петрова. Надписите на 12-те стъпала са отпечатани върху специфични стикери, които са залепени върху профилите им - върху отвесната част, на която не се стъпва.

Изкачването напълно естествено стартира с историческа записка за основаването на България от хан Аспарух. Следва интервалът, в който е управлявал хан Тервел, а той самият е избран като избавител на Европа. Годините ръководство на хан Крум са маркирани с първите писмени закони. Хан Омуртаг е наименуван ханът строител, а за хан Пресиян е упоменато, че е разширил границите.

В „ историческата стълба ” участва годината на основаването на славянската книжовност ​- 855 година Покръстването по времето на цар Борис, Златният век на цар Симеон, Второто българско царство на Асен и Петър също са намерили място върху стълбите в учебното заведение. Посочени са също борбите при Одрин по времето на цар Калоян и при Клокотница - при цар Иван Асен II. Засега поредицата приключва с 1762 година, когато Паисий написва „ История славянобългарска ”. Намеренията на управлението обаче са да не спре дотук.

По същия метод, по който са положени стикерите сред етажите, на входа на учебното заведение към този момент има надпис със строфите: „ Край Босфора звук се подвига, лъскат саби, щитове/, ето, Симеон идва, воеводи си зове ”. Фрагментът е определен в чест на патрона.

Практиката да се слагат стикери на стъпалата за по-лесно запаметяване се ползва и от други образователни заведения в Пловдив - в СУ „ Черноризец Храбър ” да вземем за пример по този метод е изписана таблицата за умножение в помощ на децата от начален курс.

Директорът на СУ „ Цар Симеон Велики ” Руси Баташки обаче натъртва на възпитанието в национализъм и християнски полезности и с още една своя концепция -във фоайето на школото е окачил ликовете на Богородица и Христос, стълбиците на греховете и добродетелите, а до тях е изписана и „ молитва преди учене ”.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР