Всяка война обезсмисля културните натрупвания, културата на преработване на паметта

...
Всяка война обезсмисля културните натрупвания, културата на преработване на паметта
Коментари Харесай

Георги Господинов: Европа се събуди емоционално

" Всяка война обезсмисля културните натрупвания, културата на преправяне на паметта за война . Тази война демонстрира, че говорихме, правихме филми, писахме книги, само че все пак пропагандата сработва и някакви хора с лека ръка назовават други " нацисти " и им споделят " ще отидем да ви освободим ". Трябва да си даваме сметка какъв брой рефлексията и паметта не са еднократен акт ". 

Това разяснява пред БНР писателят Георги Господинов. 

" Свикнахме да си обясняваме света плоско и двуизмерно. Така работи и пропагандата, тъй като тя споделя, че всичко е доста ясно. Същите са хората, които тогава стачкуваха против чипирането, а в този момент не стачкуват против войната ". 

В предаването " Събота 150 " той добави:  

" Европа се разсъни прочувствено, съчувствено през последните 17 дни . Полша преди отхвърляше да приема мигранти, а до момента е приела над 1,5 милиона. Когато започнеш да събуждаш сензитивност към човек, който ти е непосредствен - християнски или славянски, то това лека-полека би се предало и към другия, който също е човек ". 

Според писателя, когато видиш бягащо дете от войната и в това време лицето на Сергей Лавров, който споделя, че Русия не е нападнала Украйна , " тогава нещо би трябвало да проговори ": 

" Това е прочувствена просветеност. Ти избираш на какво да вярваш - избираш с мозъка си, само че и с възпитанието си, със сърцето си, с чувствителността си ". 

Интервюто с Георги Господинов можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР