Всяка страна има свои традиции и обичаи при изпращането на

...
Всяка страна има свои традиции и обичаи при изпращането на
Коментари Харесай

Любопитни традиции и обичаи на Нова година по света

Всяка страна има свои обичаи и традиции при изпращането на остарялата и посрещането на Новата година.
Прочетете още
Вижте любопитнитенеща, които се случват на Нова година в другите краища на света, систематизирани от 

Разбира се ще стартираме с  България . На деня след Нова година се отбелязва Васильовден, в който по-традиция най-малките имат авансово собственоръчно направени сурвачки и до момента в който сурвакат по възрастните членове на фамилията, рецитират стихотворения и песни – тази традиция се извършва за здраве, благодат и благополучие. Самата Нова година протича с шумни празненства – песни и танци, както и наложително в 00 ч. след тирада на Президента се отваря бутилка с шампанско и се танцува Дунавското хоро. На масата участват – плодове, орехи, баница с шансове и пържоли от свинско месо.

Албания

Нова година в Албания се чества по собствен личен метод. Страната чества Нова година както на 1-ви януари, по този начин и на 21 март – обичайна в Албания Нова година (Nowruz).

Първоянуарската Нова година се посреща с разнообразни тържества у дома или в питейните заведения и клубовете из цялата страна, съпроводени от пукотевица с револвер и фойерверки.

Ако пътуването ти в Албания съвпадне с локалната Нова година, можеш да видиш някои от обичайните ритуали на Албания, които се извършват по това време. Тържествата на Nowruzе не престават дванадесет дни, като всеки локален си купува нови облекла и цветя за случая. Основен обред е чупенето на глинени буркани и лъжици, като музиката също е значима част от Албанската Нова година. Хората пеят и танцуват, с цел да приветстват с ария и положително въодушевление Новата година.

Алжир

Ежегодно събитие, известно като “Yennayer ”, отбелязва началото на новата стопанска година. Днес Алжир чества Нова година, като организира празници, които се разграничават в другите райони. В провинция Кабилия, доста от децата носят декоративни татуировки от къна, фамилиите приготвят обичайни ястия като кус-кус с месото на домакински заколен петел.

Друга общественост пък, чества като приготвя специфичен самун с билки, събрани от пустинята.

Някои от регионите на Алжир, които не са от Амази, също се причислят към новогодишните събития. Непосредствено след молитвите за залез, членовете на фамилията вечерят и разменят дарове. Децата чакат посещаване от “Yennayer Woman ” (еквивалент на Дядо Коледа в женски вариант), която обикаля през нощта от къща на къща, носейки бонбони и дарове.

Аржентина

Традиционно новогодишните тържества в Аржентина включват късна вечеря с близки другари и членове на фамилията. Веднага щом часовникът покаже дванадесет часа, хората излизат на открито, с цел да се порадват на красивите фойерверки и да  пеят, танцуват и честват до ранни зори.

Има и няколко забавни обичаи, които  множеството аржентинци съблюдават.

Една такава невероятна и необикновена традиция е да се обикаля къща с куфар в ръка, вярвайки, че това ще подсигурява повече пътувания през идната година.

Друга традиция е да се яде фасул на Нова година, което се прави с убеждението, че това ще подсигурява триумфи в актуалната работа или ще отвори порти за по-добро кариерно развиване през идната година.

Друг известен бит е плуването в частни и публични басейни, реки и езера.

В първия ден от Новата година аржентнците избират да посещават църкви и катедрали, с цел да се помолят за благополучие, мир и разцвет. И макар че това не е строга традиция, възрастните хора дават на децата от фамилията дарове.

Белгия

Новата година в Белгия има собствен цвят и сексапил, които припомнят за колониалната същина и богатата просвета на страната. Основната част от празника е веселието с великолепие. Нова година в Белгия се посреща с луксозна храна и изискани виновност, а във въздуха се носи миризма на курабийки, сладкиши и свещи.

Децата купуват украсена хартия с ангели и цветни рози, която употребяват, с цел да напишат приветствени картички на своите родителите и близки. Хората разменят дарове и си дават обещания, свързани с настъпващата година.

Китай

Ако си в Китай по време на Нова година, ще чуеш хора, които ти желаят “Gung Hay Fat Choy ”. Не се притеснявай, това е Честита Нова година на китайски.

Новогодишните тържества са огромно събитие в Китай и не престават един месец. Китайската Нова година също се назовава и “Пролетен фестивал ”. Той стартира от средата на последния месец на годината и завършва през първия месец на новата година.

Особено забавни са последните 15 дни от Новогодишните тържества, като всеки ден от тях има своето особено значение и нормален метод на празнуване.

За да се приготвят за Нова година, китайците почистват къщите си, връщат парите, които дължат и купуват нови облекла. Те също по този начин осветяват къщите си и го украсяват с украшения в червен цвят.

Италианците  носят алено долни дрехи, а на трапезата поставят свински бут и леща, като симптом на шанс и благосъстояние през новата година.

Шотландците  ходят на посетители даже на хора, които не познават. Обичай е да излизат облечени като коминочистачи.

Португалците  закачат над новогодишната маса добре непокътнат грозд, и до момента в който часовникът отмерва дванадесетте удара, всеки бърза да откъсне и изяде поредно 12 зърна, като в същия миг си намисля предпочитание за всеки един от дванадесетте месеца.

Японците  посрещат новата година рано сутринта на 1 януари, поздравяват се с чаша студена вода и след края на нормалните 108 камбанни удара всеки бърза да се изкачи на високо, с цел да приветства слънцето.

Етиопците  запалват големи огньове, към които устройват тържества, шествия, игри и танци.

Гвинейците в новогодишната нощ излизат на шествие, предвождано от слонове, които са знак на мощ и благосъстояние.

В  Беларус  необвързаните дами се състезават в необикновена игра, чиято цел е да наредят купища с царевица и да изчакат, с цел да видят чии зрънца петелът ще изкълве първи. Счита се, че победителката има най-сериозни шансове да се омъжи през идната година.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР