Всяка шеста двойка в ЕС има репродуктивни проблеми, а честотата

...
Всяка шеста двойка в ЕС има репродуктивни проблеми, а честотата
Коментари Харесай

Д-р Здравка Велева: Всяка шеста двойка в ЕС има репродуктивни проблеми

Всяка шеста двойка в Европейски Съюз има репродуктивни проблеми, а честотата на безплодието в другите страни от Европейски Съюз е сходна. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция гинекологът доктор Здравка Велева. Тя работи в Университета на Хелзинки, Финландия и е координатор на Групата по качество и сигурност към Европейското общество по стерилитет и ембриология. По думите й отрицателните фактори, влияещи върху репродуктивното здраве, са стрес, тютюнопушене, банкет на анаболи, проблеми, свързани с функционалността на маточните тръби, проблеми с овулацията, неточен или изчезнал менструален цикъл, поликистозни яйчници, ендометриоза, миоми и полипи.

„ Наднорменото тегло също би могло да бъде рисков фактор за поява на репродуктивни проблеми. Причините за неплодородие измежду двойките са едни и същи във всички страни “, уточни още доктор Велева.

По отношение на междинната възраст за раждане на първо дете във Финландия, доктор Велева съобщи, че тя малко по-напреднала спрямо преди век – 30 години. По-лесно е да се роди на по-млади години, само че в настоящия живот множеството хора не престават да учат и след довеждане докрай на междинното си или висшето си обучение. В Хелзинки е доста огромна концентрацията на високообразовани хора и надлежно междинната възраст на родилките е по-висока, добави доктор Велева.

Гинекологът сподели още, че има репродуктивни проблеми, които не се въздействат от метода на живот. „ Здравословният метод на живот не е гаранция, че човек няма да има репродуктивни проблеми, а когато към тях се добави и напредналата възраст, тогава честотата се покачва. В практиката си виждам, че младите дами знаят доста за функционалностите на човешкото тяло и извънредно доста се интересуват от репродуктивните си благоприятни условия, изключително дамите, които желаят да създадат кариера. Младите дами доста държат да знаят какво е положението на тялото им и дали методът, по който живеят, е нездравословен за репродуктивното им здраве “, сподели тя.

Д-р Велева е безапелационна, че поликистозните яйчници или ендометриозата не се унаследяват на 100%. „ Има родове, в които немалка част от дамите или мъжете имат репродуктивни проблеми, само че нормално това, че едно дете е заченато инвитро, не значи, че самото дете би имало репродуктивни проблеми след време. Сред децата, заченати инвитро, може би имат по-голяма периодичност на репродуктивни проблеми, само че рискът е малко по-висок, а не доста по-висок спрямо останалите деца “, добави тя.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР