Всяка митология има своите добри и зли богове и богини.

...
Всяка митология има своите добри и зли богове и богини.
Коментари Харесай

Богини и богове на злото

Всяка митология има своите положителни и зли богове и богини. В митологията на келтите богинята Бадб се е считала за богиня на злото и на гибелта. Келтите са считали, че Бадб можела както да помогне в борба, по този начин и да провокира безразсъден боязън у воините. Бадб се проявявала като един от аспектите на богинята с три лица – другите две били Немаин и Маха. След време Бадб, Маха и Немаин се трансформирали в банши – дух, чиито стонове предвещават гибел на този, който ги чуе.

Индийският господ на злото е Рудра, той въплъщава яростта, гнева и злините. Според легендата той не бил поканен на гуляй на боговете и от тъга поради това жена му се хвърлила в огъня, защото тя била поканена без него. Рудра осакатил доста богове, които участвали на пира, а на бащата на жена си – господ Дакша – отрязал главата.

Египетската богиня на злото е Сехмет, щерка на господ Ра. Свещеното животно на Сехмет е лъвица. Сехмет можела да погуби всеки човек и да разболее, който си изиска, само че в това време тя е и богиня-лечителка.

Гръцката богиня Ате е богиня на бедствията и злините, която тласка хората към закононарушения и предизвиква ужасни последици, провокирани от постъпките им. Ате си разрешила да ослепи самия Зевс и поради това била прокудена на земята, където от самото начало търси хора, които да направи нарушители.

 Божество на маите

След нея вървят дъщери на Зевс, които са сакати и едвам се придвижват, само че вършат добрини на тези, които са ранени от бързоногата Ате. Но в случай че някой се отнесе зле с тях, те насъскват против него богинята Ате.

Скандинавската богиня на злото е Тунрида, а Локи, който е господ на лъжата и настойник на търговците, също постоянно се демонстрира и като подбудител към доста несгоди.

Анхраманио се е наричал богът на злото при ацтеките, който съгласно тях е бил отговорен за всяка несгода, която хората правели един на различен. Друг господ на злото при ацтеките е Тецкатлипока.

Нергал е името на вавилонския господ на злото, който причинявал на хората заболявания и неприятности, а Кимерис е името на африканския господ на злото.

Койот е името на бога на злото на северноамериканските индианци.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР