Всяка календарна година на 6 декември отбелязваме денят на Св.

...
Всяка календарна година на 6 декември отбелязваме денят на Св.
Коментари Харесай

НИКУЛДЕН – 6 ДЕКЕМВРИ

Всяка календарна година на 6 декември означаваме денят на Св. Никола (Свети Николай Мирликийски – Чудотворец), този ден е наименуван Никулден.

Днес Имен ден честват всички, които носят имената и техните производни: Николай, Никола, Никол, Николина, Нина, Николинка, Николета, Нинка, Кольо, Колю, Ненка, Ненко, Ненчо, Нено.

Празник на моряците, риболовците, банкерите и търговците.

Народни традиции: Обичаят е да се жертва шаран в името и достойнството на Светеца. Обикновено домакинята подготвя пълнен шаран с ориз, орехи, булгур и лук, след което го „ завива “ в тесто. Това празнично ядене, се назовава “рибник ”.

Трапеза: Никулден е считан за огромен фамилен празник, на който се канят родственици и съседи. На този ден, с изключение на рибник, на трапезата има обредна пита и постни ястия: варена царевица, варена пшеница, постни сарми, чушки, остарял боб.

Народни вярвания: Според преданията Светецът завихря мощни, ураганни ветрове и провокира морските стихии. Заради това, когато е ядосан, той усилва ветровете, разбушува морето и потапя корабите. От тук съществува поверието, че на Никулден риболовците не излизат в морето, с цел да не разсърдят своя покровител.

Кратка история за животът на Светеца: Според признатата в православието датировка Св. Никола е роден към 270 година и умира към 345 година Но актуалните учени считат, че гибелта му е настъпила в интервала: 334 – 335.

През по-голямата част от времето си той бил в църквата, изучавайки Светото писание и общувайки със свещениците. През нощта той се отдавал на горещи молебствия и четене на духовна литература, тъй като се интересувал от духовното познание.

След завръщането на Патарския свещеник от Палестина самият Николай тръгнал на път, с цел да популяризира духовното знание. Презвитерът плавал до Палестина с транспортен съд. Съществуват  няколко версии за чудесата, които Чудотворецът е правил:

– предсказал началото на страшна стихия, която съумял да укроти благодарение на молитва;

– възкресил един моряк, паднал от мачтата, до момента в който отварял платната;

– изцелявал заболели хора по пристанища, където дебаркирал корабът;

– внасял разтуха в скърбящите сърца;

– прогонвал греховни мисли от главите на хората.

Периодът 284-311 година е най-трудният за християнската черква, тогава император Диоклециан преследвал всички свещеници. Николай Чудотворец траял да проповядва Словото Божие, за което бил затворен и грубо малтретиран.

Съществува поверие, че незабавно след гибелта тялото на Светеца, то почнало да излъчва миро. Поток от поклонници се стекли до гроба му. Затова на мястото на погребението му първо е издигната базилика, а по-късно и църквата „ Св. Никола “. До 1087 година мощите му се съхранявали в гробницата, до момента в който 47 въоръжени италианци от Бари не нахлули в нея. Те откраднали огромни елементи от останките.

Интересно било, че през целия курс моряците плавали с попътни ветрове. Но от Мира за Бари, вятърът отнесъл като сламки корабите към Патара – родното място на Светията. Италианците се уплашили, че Св. Никола се е разгневил, поради кражбата. По-късно петима от тях си признали, че са откраднали няколко елементи от светите мощи, положени в саркофага.

Великият Божи Светец живял дълги години в град Мира, блестящ от Божествена доброта. Доживял до дълбока напреднала възраст, той отдал дългът на човешката природа и след малко телесно боледуване, умрял от напреднала възраст.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР