Всяка жена, която е била здрава по време на раждането

...
Всяка жена, която е била здрава по време на раждането
Коментари Харесай

Журналист: Стандартите в българските родилни отделения са архаични

" Всяка жена, която е била здрава по време на раждането си и е родила крепко бебе, връщайки се обратно в спомените си, ще си даде сметка, че намеците, които бяха направени - абсолютно недопустимите подмятания, че ромската майка съзнателно е заменила бебетата, са неуместни. Подобно нещо е невъзможно да се случи в болнична среда. "

Това съобщи в изявление за БНР Надежда Цекулова, публицист и правозащитник, съосновател на мрежа за модерна родилна грижа.

Няма по какъв начин всички публицисти и медии да познават болничните процедури в дълбочина, само че всички раждали дами от първа ръка, от персонален опит имат усещания от родилното поделение, означи Цекулова. По думите ѝ една журналистка може да приложи " персоналния си опит, в случай че няма административни познания ", по отношение на " версиите, по които се спекулира от през вчерашния ден насам ".

Според нея " виновните фактори в опазването на здравето не схващат чисто човешката драма в случилото се ".

" Организира се лов на вещици . Търси се някой, който да бъде изкаран през камерите и посочен като провинен,  не се търси систематичният проблем ", счита Цекулова.

В предаването " Хоризонт до обед " Надежда Цекулова акцентира, че  стандартите на българските родилни отделения не са осъвременени и са " архаични " .

В българските лечебни заведения бебетата редовно се отделят от майките доста по-рано и за доста по-дълго време от допустимото по актуалните медицински рекомендации, изясни тя.

" Най-важно за майката и бебето е да имат своя спокоен първи контакт, да разполагат със своите часове, в които да се опознаят и свържат. "

Цекулова уточни още, че в случай че някои процедури са като в развитите здравни системи, " няма никакъв късмет една майка да не успее да се запознае с бебето си  след раждането му ".

Надежда Цекулова вижда в медийното отразяване на случая с разменените бебета мотив за  сезиране на националния съвет по журналистическа нравственос  заради това, че доста от медиите подчертаваха върху етническия генезис на една от майките.

По думите ѝ " българските медии би трябвало да стартират да получават противоположна връзка за своето неетично държание " и в гилдията да си споделяме, " когато не си вършим работата с почитание и неуважение на човешките потребности на героите на нашите истории ".

Това е  написано извънредно детайлно и ясно в Етичния кодекс на българските медии , само че " изпадна от практиката на актуалното правене на публицистика у нас ", съобщи тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР