Всяка голяма обществена сграда да има разработен антитерористичен план за

...
Всяка голяма обществена сграда да има разработен антитерористичен план за
Коментари Харесай

МВР и ДАНС с нови предложения: Ловец на терористи задължителен в обществени сгради

Всяка огромна социална постройка да има създаден антитерористичен проект за сигурност и избран чиновник, който е виновен за осъществяването му. Това планува план за разпоредба на Министерство на вътрешните работи и ДАНС, оповестен за публично разискване.

Новите условия са на съображение на признатия в края на предходната година Закон за противопоставяне на тероризма и засягат здания и уреди за публично обслужване с потенциал над 1000 места за гости или с потенциал от 200 до 1000, само че с РЗП над 5000 кв. м.

Обектите са в детайли изредени в дълъг лист: хотели, лечебни заведения, университети, музеи, библиотеки, галерии, опери, многофункционални и спортни зали, храмове, ведомства, банки, пощи, правосъдни покои, търговски центрове, питейни заведения и доста други плюс всички учебни заведения, детски градини и ясли без значение от размера на постройката.

Всеки собственик/ползвател на подобен обект ще бъде длъжен да създава проект за сигурност, включващ: разбор на риска, зони за сигурност в обекта, ограничения и процедури при опасност от терористичен акт или осъществен подобен, съществуване или не на физическа защита, пропускателен режим, въвеждане на регистрационен режим и изложение на детайлите за физическа отбрана на обектите.

Собственикът или ползвател ще бъде длъжен и да дефинира чиновник за връзка по сигурността и да осведоми документално кой е той съответната регионална дирекция на Министерство на вътрешните работи. Служителят ще би трябвало да е осведомен с антитерористичните ограничения и да осведоми неотложно вътрешното министерство при определяне на рискове и опасности.

Наредбата изисква и всеки от посочените обекти да построи “елементи на физическа защита”, като дава избор сред един или няколко от 6 разновидността: личен състав за физическа отбрана, физически бариери, охранително осветление; съставни елементи (средства и системи) за надзор на физическия достъп, алармени системи за сигурност и системи за видео-наблюдение, служебни пространства и съоръжение.

Собственикът/ползвател или избраният от него чиновник по сигурността наложително ще организира първичен и периодически (не по-малко от един път годишно) инструктаж и образование на чиновниците по какъв начин да работят при засичане на лица със подозрително държание и при изоставени багажи, по какъв начин да не позволяват събиране на огромен брой гости в дребни пространства, по какъв начин да се пазят при приемане на колета от незнайни податели и за методите за обявяване, информиране и реагиране при осъществен терористичен акт. Предвидени са и симулативни тренировки и учения най-малко два пъти годишно.

Общественото разискване на новата разпоредба е до 6 август.

Атентатите в Европа през последните години са доказателство, че този риск може да се трансформира в действителност, показват вносителите на наредбата – вътрешният министър Валентин Радев (вляво) и шефът на ДАНС Димитър Георгиев.

“При констатиране на нарушавания контролните органи дават разпоредби за преустановяването им и за попречване и премахване на отрицателните последствия от тях”, гласи проектонаредбата.

Разпорежданията се отразяват в Географска информационна система “Управление при кризи”, като ако са издадени от ДАНС, копие от разпореждането се изпраща до Министерство на вътрешните работи.

За несъблюдение се постановат санкции по член 47 от Закона за противопоставяне на тероризма. Той планува санкция от 500 до 2000 лева или имуществена глоба от 3000 до 10 000 лева

“Финансовите и други средства, нужни за използването на новата уредба варират, според от самостоятелните потребности за обособения обект и определените детайли за физическа защита”, написа в претекстовете за въвеждане на новата разпоредба.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР