Всяка година водим спорове за бюджета. Не бих казала, че

...
Всяка година водим спорове за бюджета. Не бих казала, че
Коментари Харесай

Икономист и синдикалист спорят: Как да се вдигнат доходите

Всяка година водим разногласия за бюджета. Не бих споделила, че е революционен. Има заложени някои по-високи заплащания. Политиката за обществено включване е редуцирана с 300 млн., тези пари са отишли при хората с увреждания. Ние взимаме от едни обществени групи, с цел да дадем на други.

Така разяснява плана за бюджет 2022 синдикалистът от " Подкрепа " Ваня Григорова.

Коментарът на Лъчезар Богданов от Института за пазарна стопанска система:

" Очакваме бърз напредък, откакто имаме относително бързо възобновяване. В подобен случай за какво имаме подобен недостиг, за какво той не се свива. Нали си приказваме - в неприятни времена можем да вършим недостиг, в положителни времена - да го свиваме. От скъпия ток влизат повече пари в бюджета. Всяка година драмата е по какъв начин се реализират вложенията - в случай че нямаме търгове, строителство - няма по какъв начин да се случат.

Финансовият министър самичък сподели - ние вършим базов бюджет, а огромните промени ще бъдат в актуализацията. Мисля,че в обществените заплащания няма огромни промени. Интересно ще стане когато съдружните сътрудници стартират да оферират юни-юли ".

Ваня Григорова разяснява и изказването на Асен Василев, което обиди работодателите - че тези които са некадърни и не могат да обезпечат по-високи приходи на чиновниците си, нямат място на пазара. То бе изнесено точно от нея след съвещание на тристранката, на което тя бе участвала. 

Григорова разяснява графика на Евростат, съгласно която покупателната дарба в Северна Македония е по.голяма в сравнение с в България, а Албания ни диша във врата.

Със 710 лева минимална заплата ще си останем на това равнище, сподели Григорова.

Трябва да отключим някакво равнище на бърз напредък. За тези, които го вършат, би трябвало да има бонус, премия за тези работодатели, които дават по-високи приходи и влагат повече. Това може да отключи повишаването на приходите, сподели Лъчезар Богданов. Ние мислим за обезщетения, за потърпевши бизнеси. Трябва да гледаме напред, безапелационен е икономистът. 

След като на работодателите се дават обезщетения, те не би трябвало да са цинични и да се противят на толкоз малко нарастване на минималната заплата, е мнението на Григорова.

Важно е по какъв начин България 2030 година да бъде богата страна, уточни Богданов.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР