Всяка година през октомври на пленарната сесия на Европейския комитет

...
Всяка година през октомври на пленарната сесия на Европейския комитет
Коментари Харесай

Зелена светлина за автономни региони в ЕС

Всяка година през октомври на пленарната сесия на Европейския комитет на районите ръководителят на комисията произнася своята програмна тирада за положението на районите и градовете на Европейски Съюз. Тя задава посоките за образуването на цялостната политика на Съюза по отношение на районите - от финансиране, до пълномощия и така нататък Целта е да се направи обзор на настоящата обстановка в градовете и районите на Европейски Съюз и да се насочи вниманието към главните провокации за идващите години. Освен това изявлението съставлява и първичната реакция от страна на КР на предложенията в работната стратегия на Европейската комисия, изложена в речта на ръководителя на Комисията за положението на Съюза. След това в пленарната зала се организира спор с членове на КР и висши представители на Европейски Съюз.

През предходната седмица ръководителят на Европейския комитет на районите Карл-Хайнц Ламберц произнесе втората си тирада, отдадена на „ Състоянието на Европейския съюз: гледната точка на районите и градовете “. Това стана по време на дебата с ръководителя на Европейския парламент Антонио Таяни. На пленарната сесия на комитета Ламберц продължи своята линия, като настоя, че Европа има потребност от освен това от това да смени или не лятното време със зимното. Необходима е решителна промяна на посоката и методите, с които се ръководи Съюзът. А градовете и районите би трябвало да се трансфорат в негов пръв приоритет. Ламберц упорства те да получат по-голямо непосредствено финансиране от Европейски Съюз, както и решителен глас при разискването на значимите решения и политики. „ Отслабването на нашите градове и райони е еднакво на намаляване на Съюза. Това не би трябвало да е част от нашия проект за бъдещето. Точно противоположното - посредством укрепването на нашите територии ние заздравяваме Съюза “, разяснява Ламберц.

Европейският комитет на районите и Европейският парламент демонстрираха единодушие по тематиката, като беше подчертана водещата роля на Съюза, който би трябвало да употребява все по-активно своите локални и районни управляващи, с цел да се приближи до жителите си. Най-лесният и ефикасен инструмент за това остава финансирането през разнообразни стратегии и фондове, целящи развиване и подкрепяне на тези райони, които изостават както на национално, по този начин и на общоевропейско равнище.

След разискванията на пленарното съвещание беше признато мнението на комисията по отношение на „ Размисъл за Европа: гласът на локалните и районните управляващи за възобновяване на доверието в Европейския съюз “, направено по искане на ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск. Докладът е самобитно резюме на двегодишната взаимна работа, стартирана през март 2016 година с акцията „ Размисли за Европа “, която доближи повече от 40 000 жители и 266 локални и районни управляващи.

В мнението се акцентират няколко съществени констатации, които би трябвало да станат част от единната европейска политика. Според жителите на Европейски Съюз локалните и районните представители би трябвало да се употребяват с по-голямо доверие и пълномощия на хората спрямо европейските и националните политици, тъй като са „ по-близко ” до хората и проблемите им. Голям брой от интервюираните хора акцентираха отдалечеността на политиките на Европейски Съюз и институциите на Съюза и показват неудовлетвореността си от Европейски Съюз като институция, защото той постоянно се възприема като прекомерно далечен и обезсърчителен.

Настроенията в цяла Европа ясно демонстрират, че ролята на локалните и районните управляващи би трябвало да бъде приета в по-голяма степен - както във връзка с ежедневното ръководство на въпросите на Европейски Съюз, по този начин и посредством бъдещи промени в договорите на Европейски Съюз.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР