Всяка година правителствата на двете страни ще финансират до четири

...
Всяка година правителствата на двете страни ще финансират до четири
Коментари Харесай

Студенти от България и РСМ ще учат безплатно във ВУЗ-ове от съседната държава

Всяка година държавните управления на двете страни ще финансират до четири стипендии, които ще покриват цялостното следване за бакалавър или магистър на студентите. Това планува меморандум за съдействие в региона на образованието, който беше подписан през днешния ден от министрите на образованието и науката на България и Северна Македония акад. Николай Денков и Йетон Шакири.

Ще бъдат обезпечени още и до пет стипендии за по един учебен срок във всички специалности без медицинските и тези по изкуства и спорт. С документа страните се ангажират също по този начин и да обезпечат образованието на до трима докторанти годишно.

Ще се отпускат и средства за следдипломни квалификации за период от два до девет месеца.

Програмата планува Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителни въпроси да дава рекомендации за правилно показване на образователния материал в учебниците в двете страни. Тези рекомендации ще се одобряват и ползват от държавните управления.

Днес бяха подписани още Програма за съдействие в региона на културата, както и Меморандуми за партньорство в младежта и спорта и сред националните организации за " Еразъм+ " и Европейския корпус за взаимност. В тях се заложени взаимен културен календар, разпределяне на стипендии за млади създатели, другарски футболен мач сред двете държавни управления, юношески изложби и др.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР