Всяка година останките от необичайни същества, които живеят в океаните

...
Всяка година останките от необичайни същества, които живеят в океаните
Коментари Харесай

Най-странните същества на Земята, изхвърлени на брега през 2022 г.

Всяка година останките от необикновени същества, които живеят в океаните на Земята, се изхвърлят на брега по целия свят. С помощта на сходни находки от време на време учените разкриват мистериите от живота на някои от най-неуловимите и мистериозни създания на Земята. През 2022 година също имаше много случаи на невероятни мъртви морски животни, открити по крайбрежията в разнообразни страни. От бели китове и великански калмари до дребни пингвини и медузи, разкри топ 10 на най-странните същества, изхвърлени на брега през 2022 година

Бял гърбат кит

Жител на Австралия на един от скритите плажове във Виктория откри мъртвец на гърбат кит с дължина 10 метра. Тялото на това морско животно беше чисто бяло и приличаше повече на мраморна скулптура, в сравнение с мъртъв кит.
 гърбат кит Снимка: Live Science
Оказа се, че мъртвият кит е женски, само че учените считат, че тя не е била албинос, т.е. не е страдала от генетично заболяване, което пречи на производството на пигмент за цвета на кожата. Факт е, че са разкрили петна от тъмна кожа по натрупа.

Учените заключават, че този женски кит страда от друго генетично заболяване, наречено левкизъм. Подобно е на албинизма и когато животното има такова заболяване, то не губи напълно цвета на кожата, само че се появяват обособени тъмни петна.

Експертите също допускат, че може би по-голямата част от външната кожа на кита е паднала по време на разлагането на повърхността на океана и под нея се е появила по-светла част от кожата.
Полуизядени великански калмари
Едно от най-неуловимите и впечатляващи морски жители е гигантският калмар. Именно неговото тяло е намерено от група поданици на Нова Зеландия. Те бяха изключително изумени от обстоятелството, че пипалата на калмара бяха отчасти изядени. Това голямо главоного е било дълго 4 метра.
 великански калмари  Снимка: Live Science
Експертите считат, че пипалата на калмарите не са били развалени вследствие на битка с различен жител на океана на дълбочина, а са били изгризани от мърша по-близо до повърхността на водата.

Изхвърлените на брега великански калмари са извънредно редки, само че в този район на Нова Зеландия през последните 30 години минимум шест от същите главоноги са изхвърлени на брега. 
Китов корем
На един от плажовете на Корнуол, Англия, локален гражданин откри нещо " извънземно " и това " нещо " се оказа куп китови вътрешности дружно със стомаха. Тази буца, покрита с водорасли, се оказа едно цяло без забележими счупвания и не излъчваше мощни миризми на изгниване.
 китов корем Снимка: Live Science
Учените, които дойдоха на мястото, незабавно идентифицираха тази „ извънземна бучка “ като корем на кит с вътрешности. Засега сигурно се знае, че това е огромен кит, само че не е ясно кой тъкмо. Експерти считат, че това може да са остатъци от гърбат кит, кашалот или гренландски кит, които са били деликатес за ловене на животни в океана.

Стотици дребни пингвини
Повече от 500 от най-малките пингвини в света бяха мистериозно изхвърлени на брега в Нова Зеландия. Този тип се назовава дребни пингвини и те доближават височина от 30-40 см. Учените не схванаха незабавно какво може да убие тези птици, само че видяха, че множеството от мъртвите пингвини са с поднормено тегло.
 малко пингвинче Снимка: Live Science
Най-вероятната причина съгласно учените е повишението на температурата на повърхността на океана, породено от изменението на климата. Това принудило плячката на птиците да влезе в по-дълбоки, по-студени води, където пингвините към този момент не можеха да ги доближат. В резултат на това те изгубиха съвсем цялата си лой и умряха или от апетит, или от хипотермия.
Спонтанен аборт на акула
Труп на бебе акула, изхвърлен на плаж в Южна Англия тази година, учените откриха, че е импровизиран аборт. Това бебе принадлежи към типа елементарни лисичи акули и е с дължина към 90 см, което е малко по-малко от междинната дължина на тялото на новородена акула от този тип. Учените са открили, че то е родено женско. Но учените считат, че това не е просто импровизиран аборт, а че майката-акула се е отървала от това дете вследствие на „ аборт “.
 бебе акула Снимка: Live Science
Спонтанният аборт при акулите може да е провокиран от стрес и е по-често срещан, в сравнение с откривателите смятаха преди. Експертите считат, че акулата-майка може да е била уловена от риболовци и тя се е отървала от дребното.

Обикновените акули лисици са много постоянно срещани във водите на Обединеното кралство, само че са доста редки, тъй като живеят надълбоко под водата. Възрастните могат да порастват до 6 метра дължина.
Мистериозен клюнен кит
Труп на тайнствен клюнен кит беше изхвърлен на плаж в Калифорния, Съединени американски щати, като по него бяха видяни необикновени рани по муцуната и драскотини. Дължината на този кит, сходен на делфин, беше съвсем 5 метра.
 клюнен кит Снимка: Live Science
Според учените към две дузини типа клюни китове живеят на планетата, само че единствено няколко от тях са вярно проучени. Следователно към момента не е известно към кой тип принадлежи това животно. Що се отнася до пострадванията, които се виждат върху натрупа, най-вероятно китът ги е получил по време на конфликт с транспортен съд или огромна лодка.
Хиляди необикновени медузи
Хиляди кълбовидни медузи, които се назовават ​​медузи гюле (Stomolophus meleagris), изхвърлени на брега в Северна Каролина, Съединени американски щати.
 медуза Снимка: Live Science
Тези медузи са сходни на същинските гюлета както по форма, по този начин и по мярка, тежат приблизително към 450 грама и имат диаметър към 24 см. Този тип е един от най-често срещаните типове медузи в този район на Съединените щати.
Калмари с огромни очи
Огромен мъртвец на великански калмари с очи с диаметър 30 ​​см бяха изхвърлени на брега в Южна Африка. Дължината на това главоного е повече от 4 метра.
 великански калмари  Снимка: Live Science
Учените не знаят по какъв начин тъкмо е починал този калмар, само че може да е затънал в плитки води в търсене на храна. Това беше вторият мъртвец на великански калмар в района, който също изплува на брега тази година. Този калмар беше дълъг 3,5 метра. Все още не е ясно дали има връзка сред гибелта на тези две морски жители. 
Гренландска акула на 100 години
Труп на доста рядка гренландска акула беше открит на брега на Англия. Дължината му е била 4 метра, а тежестта му е съвсем 300 кг. Гренландските акули живеят в Северния ледовит океан, както и в сярата на Атлантическия океан и се смятат за едно от най-дълголетните животни в света. Те могат да живеят до 270 години.
 Гренландска акула  Снимка: Live Science
Интересното е, че тези акули не стават изцяло възрастни, до момента в който не навършат 150 години. Затова учените стигнаха до заключението, откакто изследваха натрупа на акула, че тя е на към 100 години. По-късно учените откриха повода за гибелта на тази акула: открито е, че има инфектиране на защитните мембрани, покриващи мозъка и гръбначния мозък, и това евентуално я е умъртвило.
Най-тежката костна риба на Земята
Трупът на гигантска мъртва риба-луна беше открит на Азорските острови. Оказа се, че тази риба е най-тежката костна риба, записана в миналото на Земята.
 Най-тежката костна риба на Земята Снимка: Live Science
Трупът на лунната риба не е изхвърлен на брега, открит е на повърхността на океана. Ширината на тази риба беше 3,6 метра, а дължината - 3,5 м. Що се отнася до тежестта, учените откриха, че рибата тежи съвсем 3 тона. Предишният връх се държеше от същата риба, която беше уловена в Япония през 1996 година и тежеше 2,3 тона. 

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР