Всяка година около 600 милиона души или почти всеки десети

...
Всяка година около 600 милиона души или почти всеки десети
Коментари Харесай

Как да се предпазим от болести, предавани чрез храната

Всяка година към 600 милиона души или съвсем всеки десети гражданин на планетата, са наранени от заболяване, обвързвано с храненето, което може да варира от диария до злокачествено заболяване и даже гибел, сочат данни на Белградския градски институт за публично здраве, представени от БГНЕС.

Когато става въпрос за болести, породени от храна, децата под петгодишна възраст са измежду най-засегнатите и носят 40% от бремето от хранителни болести, като всяка година в международен мащаб умират 125 000 души.

Смята се, че над 200 заболявания могат да се предават посредством храната.

Освен че заплашват здравето болесттите, породени от храни, водят и до материални разноски. Организацията на обединените народи пресмята, че рисковата храна коства на бедните и приблизително развитите страни 95 милиарда $ годишно, като се вземат поради вредите върху продуктивността, нанесени от заболявания, породени от храни.

Добрата вест обаче е, че множеството болести, породени от храна, могат да бъдат предотвратени.

Експертите от Градския институт по публично здраве споделят 5 основни правилото за безвредно боравене с храни:

Поддържане на персонална хигиена и непорочност на работната среда; Разделяне на сурова и готвена храна; Старателна термична обработка на храната; Съхраняване на храната на безвредна температура ( 60 °C); Правилно потребление на водата при работа с храна (готвене, миене).
Безопасността на храните е въпрос на хранително-вкусовата индустрия, т.е. всички участници в системата за продоволствена сигурност, законодатели, инспекции и други лица, вземащи решения, само че и всеки жител, защото е част от една по-широка картина, която включва здравето на индивида и общността и благосъстоянието на околната среда в подтекста устойчивото развиване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР