Всяка година на 8 март виждаме по улицата мъже с

...
Всяка година на 8 март виждаме по улицата мъже с
Коментари Харесай

Честит 8 март!

Всяка година на 8 март виждаме по улицата мъже с букетчета цветя – за обичаната, майката, колежката, съседката. Жените се обличат празнично, усмихват се повече от елементарните дни, кроят проекти къде ще прекарат Деня на дамата. Радват се, че има ден, в който могат да се почувстват „ дами ”, да се поглезят и повеселят. Има и такива противнички на празника, които се усещат некомфортно от това планувано и предстоящо внимание от страна на мъжете. Те считат, че дамата би трябвало да се почита и уважава освен на 8 март, само че и на 7-ми март, и на 9-ти, във всеки един ден от годината. И двете страни имат своето право.

Но за какво тъкмо 8 март се празнува като ден на дамата? Каква е историята на празника?

Счита се, че този ден се отбелязва основно в страните от Източна Европа и Русия. Неслучайно някои от противничките на празника го дефинират като политически и по тази причина го пренебрегват. Всъщност за първи път ден на дамата се отбелязва на 23 февруари 1909 г в Съединени американски щати по концепция на Американската социалистическа партия.

Причината за отбелязването на специфичен ден на дамата са многочислените митинги за възстановяване на изискванията на труд, подбудени от бурната индустриализация при започване на 20-ти век. На 8-ми март 1857 г е първата огромна демонстрация на дами работнички в Ню Йорк, които излизат на митинг против неприятните трудови условия. Две години по-късно е основан първият женски работен профсъюз. Най-известният и всеобщ митинг на дами е през 1908 година в Ню Йорк, в който се включват 15 000 дами. Основните им претенции са за по-малък работен ден, по-добро възнаграждение и право на гласоподаване.

За учредител на този празник се счита германката Клара Цеткин. На интернационалната конференция на дамите социалисти в Копенхаген на 27 август 1910 г Клара Цеткин предлага да се празнува ден на дамата. Клара Цеткин е известна с битката си за икономическа самостоятелност на работещите дами. Обявява се за еднообразно право на възнаграждение с това на мъжете, за идентична работа, за държавно и детско обслужване. Бори се за идеята за възстановяване на ролята на дамата в фамилията. Жената не би трябвало да бъде единствено стопанка и майка. Бракът би трябвало да бъде обединяване на равноправни сътрудници, които са виновни взаимно за възпитанието на децата. Цеткин пропагандира и опцията за „ свободната обич ”, както и правото на аборт като персонално решение на дамата.

По концепция на Клара Цеткин за първи път се празнува интернационалният ден на дамата през 1911 г на първо време в Германия, Швейцария, Дания и Австрия. През 1913 г празникът се отбелязва и в Русия и Франция. През 1914 година честването на деня на дамата във всички страна става на тази дата – 8-ми март.

Малко хора знаят, че Руската гражданска война от 1917 г стартира с демонстрации на дамите в Русия. На 8-ми март 1917 г работнички от Петроград излизат на митинг против глада, царизма и войната. През 1920 г участнички във Втората интернационална конференция на дамите – комунистки оферират 8-ми март да се разгласи като формален неработен ден на дамите в Съветския съюз.

През 20-те години на предишния век празникът се позабравя и честванията поутихват. Но през 60-те години с всеобщото разпространяване на феминизма, още веднъж се преражда. През 1977 година Общото заседание на Организация на обединените нации приема 8 март да бъде приет за Международен ден за правата на дамите и за мир.

Днес Осми март е формален празник в Албания, Армения Азербайджан, Беларус, Босна и Херцеговина, Казахстан, Китай, Камерун, Киргизстан, Куба, Македония, Молдова, Монголия, Полша, Русия, Сърбия, Таджикистан, Украйна, Узбекистан, Черна гора, Виетнам.

В България продължава да се празнува, въпреки да не е неработен ден. Мъжете демонстрират внимание, почитание към дамите край себе си. По улиците носещите цветя мъже основават особена, блага и леко приповдигната атмосфера. И въпреки разногласията и полемиките да не престават – би трябвало ли дамата да има специфичен празник или би трябвало всеки ден да бъде празник на дамата – денят се отбелязва и уважава.

Дали за вас 8-ми март е специфичен ден, в който ще отделите време за себе си – за разкрасителни процедури, среща с приятелки, публична вечеря с обичаните хора, или е следващият ден от всекидневието ви, изберете сами. Независимо какво мисли всяка жена за този празник, тя заслужава да бъде уважавана, обичана, глезена и почитана във всеки един ден от годината.

Честит 8-март, дами!
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР