Всяка година на 28 декември светът отбелязва Международния ден на

...
Всяка година на 28 декември светът отбелязва Международния ден на
Коментари Харесай

Отбелязваме Международния ден на киното

Всяка година на 28 декември светът отбелязва Международния ден на киното. На този ден през 1895 година в парижкото „ Гран кафе " се е състояла първата платена обществена прожекция на братята Люмиер /Огюст Мари Луи Никола и Луи Жан/.

Така пред към 40 фенове братята Люмиер, благодарение на кинематографа, прожектират 10 къси серии от „ движещи се фотографии ", включително и първия им филм „ Работници напущат фабриката Люмиер в Лион ". Всяка една от лентите е 17 м дълга и сниманият на нея филм е с времетраене приблизително по 50 секунди. Общо чистият приход на братята Люмиер от първата платена прожекция в Париж е от 33 франка.

През идната година братята потеглят на турне, като демонстрират лентите си в Бомбай, Лондон, Ню Йорк и Буенос Айрес. Движещите се фигури стават известни съвсем незабавно, като най-значително въздействие имат „ Пристигането на влака на гара Ла Сиута " и „ Производство на кокс ". Смята се, че това са първите документални филми в историята на киното.

Първата комедия „ Градинарят " е снимана от Луи Люмиер напролет на 1895 година В нея се споделя за едно малко момче, което погажда номер на градинаря, до момента в който той полива цветята. Целият филм продължава единствено 49 секунди. В ролята на градинаря е същинският градинар на Луи. За ролята на момчето са спрягани три имена, все дърводелци от фабриката Люмиер - Леон Тротобас, Беноа Дювал и Даниел Дювал.

През 1907 година братята снимат първия си пъстър филм.

Братята Люмиер са считали, че кинематографът е единствено едно забавно техническо откритие. Неговите основатели не са предполагали, че то ще се трансформира в могъщо средство за развлечение, информация и образуване на публичното схващане и в ухажваната от милиони фенове на киното. По този мотив през днешния ден честваме Международния ден на киното.

В прикачения аудио файл може да чуете повече за един необикновен хотел в израелския град Тел Авив, напоен от атмосферата на киното от 20-те години на предишния век.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР