Всяка делнична вечер Капитал обобщава най-важните бизнес и пазарни новини,

...
Всяка делнична вечер Капитал обобщава най-важните бизнес и пазарни новини,
Коментари Харесай

К: Бизнес | Чуждите инвестиции намаляват с близо 61%, "Озон" навлиза на седем нови пазара през 2022 г.

Всяка делнична вечер " Капитал " обобщава най-важните бизнес и пазарни вести, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за през днешния ден:Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.Най-важните международни събития - тук. " Озон ентъртейнмънт " ще навлезе на седем нови пазара през 2022 година
Българският онлайн търговец " Озон ентъртейнмънт " ще се разшири към пазарите в Хърватия и Гърция до началото на 2022 година, разгласи пред портала SeeNews Емил Вагенщайн, основен маркетинг шеф на компанията. До края на идната година сдружението ще навлезе на още пет пазара, като ще има и британска версия за Европа, добави мениджърът пред изданието, без да дава повече детайлности. Групата чака да генерира към 45 млн. евро продажби от артикули през 2021, нарастване от към 70%. През предходната година компанията, учредена от Иво Джоков (на снимката), пусна румънска страница, през която продава главните си артикули в региона на гейминга, аудио и играчки. В края на предходната година " Озон ентъртейнмънт " отвори логистичен център в Елин Пелин, в който са вложени 4 млн. евро.
eMAG отваря втори физически магазин в София
eMAG ще отвори в четвъртък втория си физически обект в София. Той е в Paradise Center, а през него клиентите на платформата за електронна търговия ще могат да пазарят, получават и преглеждат продуктите си. Тъй нареченият от eMAG шоурум има 450 кв.м комерсиална повърхност и ще работи сред 10 и 22 ч. Складовата наличност на място ще поддържа към 4000 продукта. Обектът в Paradise Center е вторият подобен на eMAG в България след този в " Сердика център ", който стартира да работи предходната година.
Число 190 евро/мВтч
е борсовата цена на тока в България за на следващия ден. Това е внезапен спад от 23% по отношение на абсолютния връх през вчерашния ден, само че все пак равнището остава изключително високо. На фона на прилежащите страни българската цена е необяснимо ниска, тъй като в Румъния е 264 евро/мВтч, а в Гърция 228. Днес в Северна Европа цените са ниски (60 евро/мВтч в Германия), тъй като очевидно има вятър за централите.
Русия заплаши Гугъл с санкция до 20% от приходите
Глоба до 20% от годишните доходи на Гугъл в Русия може да бъде наложена на софтуерната компания поради неизтриването на " нелегално наличие ", заяви съветският информационен регулатор Роскомнадзор. Досега Москва по-скоро глобяваше Гугъл със алегорични санкции. Компанията се съобрази с искане за заличаване на приложение за така наречен мъдро гласоподаване - акция на рецензия на Кремъл Алексей Навални - преди изборите за Думата през септември, с което си навлече рецензии от опозицията и неправителствени организации в Русия и по света, заяви " Дневник ". Ако стане факт, новата санкция ще е сред 5 и 20% от оборота, или 240 млн. $.
" Хийтроу " ще вдигне летищните такси с над 50%
Авиационният регулатор ще позволи на лондонското летище " Хийтроу " да увеличи таксите с до 56% в идващите пет години, заяви Bloomberg. Решението незабавно провокира гневни реакции на самолетните компании, които упрекнаха оператора, че е " лаком монополист ". Напрежението сред двете страни е от 2020 година, когато летищните управляващи желаеха съвсем двойно покачване, с цел да се финансира спомагателни разноски и капиталовата стратегия на най-натовареното европейско летище. Според превозвачите част от тежестта би трябвало да се поеме и от акционерите. Ако проектите бъдат признати, приблизително таксата на пасажер ще се увеличи от 24.50 до 34.40 паунда. И в последна сметка тежестта най-вероятно ще бъде поета от тях през цените на билетите.
Число797
млн. лева са директните задгранични вложения до август. Те са с 1.23 милиарда лева под регистрираното за същия интервал на 2020 година, като обаче всекидневно настоящите данни след това се ревизират нагоре. Отделно тази година на индикатора тежи продажбата от CEZ на бизнеса й в България.
Снимка на деня
Apple показа два нови модела на преносимите компютри си MacBook Pro, в които са употребявани. Технологичната компания стартира прехода си от Intel предходната година, когато трансферира устройствата си от по-нисък клас към личния си M1 чип. Тази година преоборудва своите преносими компютри и устройства от висок клас към новите си M1 Pro и M1 Max процесори.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Вечерни вести 2 Вечерни вести 3 Вечерни вести 1 Вечерни вести 2 Политика 3 Свят 1 Технологии 2 Политика 3 Енергетика ПазариИндексите на Уолстрийт са на 5-6-седмични върхове
Добрите финансови доклади са в основата на положителното показване във вторник - Dow Jones 30 се увеличи с 0.2% до 35395, а S&P500 с 0.3% до 4498 пункта, маркирайки върхове за последния месец и половина. Сред аргументите за растежа бяха по-добри от предстоящите резултати на компании от циклични промишлености като Johnson & Johnson и Procter & Gamble.
Bitcoin се устреми към историческия си връх
Очакванията за утвърждение на от ден на ден борсово търгувани фондове дава подтик в цената на криптовалутата. Днес биткойн е нагоре с 2.3% до съвсем 63 хиляди $.
Всяка делнична вечер " Капитал " обобщава най-важните бизнес и пазарни вести, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за през днешния ден:Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.Най-важните международни събития - тук. Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР