Всяка държава има своите отличителни“ забележителности, които се превръщат във

...
Всяка държава има своите отличителни“ забележителности, които се превръщат във
Коментари Харесай

10 туристически забележителности, които не са толкова впечатляващи

Всяка страна има своите „ отличителни “ забележителности, които се трансформират във визитна картичка за тях.

Разпознават се по това, че постоянно има тълпи от туристи към тях.

Но всички ли са толкоз впечатляващи онлайн, колкото разказват пътешествениците в блоговете си? Май не винаги… Ето най-малко 10, които потвърждават тъкмо това.

1. Статуята на Малката нимфа

 10 туристически забележителности, които не са толкоз впечатляващи

Няма човек на тази планета, който да не е чел приказката за дребната нимфа. Нейният основател – Ханс Кристиан Андерсен, изкарва съвсем целия си умишлен живот в столицата на Дания – Копенхаген. Абсолютно предстоящо, тъкмо там, на брега на морето, е сложена скулптура, изобразяваща една от емблематичните му героини – Малката нимфа.

Именно тук се концентрира и огромен туристически поток – всички търсят дребната нимфа, а като я намерят, откриват, че тя в действителност е… дребна. Висока е малко над метър и добродушно стои на крайбрежната улица. А е натоварена с много по-големи упования.

2. Статуята на Пикаещото момченце

 10 туристически забележителности, които не са толкоз впечатляващи

Има разногласия коя тъкмо е същинската причина, заради която „ Пикаещото момченце “ се е трансформирало в знак на Брюксел. Едни споделят, че то изобразява сина на херцог Готфрид III Льовенски. Кошчето му било окачено на едно дъбово дърво по време на гримбергенската война и дребното дете показвало своето превъзходство над врага, като се облекчавало върху вражеските войски. Затова и улицата, водеща до фонтана, се назовава „ Улицата на дъба “.

Друга градска легенда гласи, че малко момче избавило Брюксел, който по това време бил обсаден от противников войни. Те били скрили барут доста покрай града, само че зараждащият се огън бил сподавен от дребния Жулиен, който просто се изходил върху появилия се пламък.

Няма спор обаче за това, че не се ли оглеждаш деликатно, може просто да подминеш емблемата на Брюксел. Защо ли? Та това е дребна бронзова статуйка, едвам забелязваща се над тълпите от туристи, снимащи се с нея. Дори множеството от сувенирите в магазините може да ви се сторят по-големи от оригинала. Доста разочароващо, нали?

3. Въжените трамваи в Сан Франциско

 10 туристически забележителности, които не са толкоз впечатляващи

Мммдааа, не един или два холивудски кино лентата концентрират вниманието на фена върху трамваите в Сан Франциско и ги трансформират в атракция. Затова и доста туристи включват „ пътешестване с въжен трамвай “ като едно от нещата, които наложително би трябвало да създадат, посетят ли града.

В реалност обаче това надалеч не се оказва толкоз атрактивно. Почти постоянно препълнени, не заслужаващи заплащането на билет и не предлагащи нищо по-различно като панорама от града. Просто следващото нормално нещо, пресилено от някой пътуващ влогър.

4. Алеята на славата в Холивуд

Снимки на всички тези потвърдени актьори, които оставят имената си над звездите по „ Алеята на славата “, сме виждали доста. Над 2500 са въпреки всичко. Бляскавите церемонии по откриването на всяка нова „ плочка “ е отразявана по всички международни медии. Нещо грандиозно се случва – едно самопризнание на труда на актьора. Но блясъкът свършва тук!

На идващия ден тази плочка става част от една от най-мръсните и прашни улици в света. А в случай че търсиш някоя съответна плочка на звезда, то ще ти отнеме много време да я намериш всред стотиците снимащи се залегнали по тротоара туристи. Също и би трябвало да си мощно концентриран, тъй като голям брой актьори, имитиращи оригиналите от алеята, сграбчват вниманието ти на всяка крачка.

5. Дворецът „ Версай “

Чуеш ли за замък, 100 % в съзнанието ти се появява облик на тези от приказките – огромен, с красиви зали, изваяна орнаменти и големи градини. Така наподобява и перлата на парижкото архитектурно изкуство – „ Версай “. Но единствено на пръв взор, извън и отдалече. Понеже опашките от туристи се вият километрично пред него.

Влезеш ли вътре пък, нямаш никакво време да се насладиш и единствено се оглеждаш отляво надясно и назад, с цел да не пропуснеш нещо. Потокът от хора по този начин те е повлякъл, че спреш ли – изгубен си. А и по-запознатите от самото начало усещат един спокоен дискомфорт.

Това голямо здание в миналото е било проектирано да има всичко, за което човек може да се сети – даже Огледална зала, но… никой не е решил, че е нужна тоалетна. Та… стените на двореца са пропити с изключение на с тайните на времето си и с…. всички течности, които човешкото тяло възпроизвежда. Доста некралско… а и поради високата входна такса, няма по какъв начин да не останеш с леко отчаяние от претърпяното и едвам видяното.

6. Картината „ Мона Лиза “

Дори да не си фен на изобразителното изкуство, няма по какъв начин да не си чувал за най-известната картина на Леонардо да Винчи – Мона Лиза. Иде ли екскурзиант в Париж наложително желае да посети Лувъра и да я види онлайн тази Джоконда!

Често обаче остава отчаян. Първо от чакането, с цел да се влезе в музея – в случай че е час, се считай за късметлия. Второ, втурнал се да я търсиш из целия музей, който побира в себе си над 35 000 предмета, подминаваш толкоз доста други прелестни находки, които просто не са толкоз известни. Трето, при срещата си с картината… има опция да не отговори на упованията ти – тя е едвам 77 см × 53 см, което я прави по-малка даже от 1/8 от стената, а и е зад заслон и на разстояние от отделителните ленти. Едва ли ще можеш да я разгледаш в елементи.

7. Стоунхендж

Това е може би най-известният скален паметник в света. Хиляди туристи пропътуват особено немалкото километри, с цел да отидат и видят това антично светилище. И в по-голяма част от случаите остават разочаровани.

Почти през цялата година към каменната комбинация има опънати въжета на най-малко 10-20 м от него. Отделно се изисква да заплатиш солидна такса, а в действителност дори не получаваш някаква информация за това, което виждаш. Нито ще схванеш за какво е изработен този паметник, нито по какъв начин се е употребявал, а още по-малко от кого. Накрая излиза, че си плащаш просто, с цел да видиш отдалеко едни скали.

8. Мостът на въздишките във Венеция

 10 туристически забележителности, които не са толкоз впечатляващи

„ Град на любовта “, „ Град на романтиката “ – все суперлативи, които се употребяват като нарицателни за Венеция. А в сърцето на града се намира и „ най-романтичното място за всички влюбени “ – Мостът на въздишките. Двойките, искащи да идат там са хиляди. Всяка година най-задаваният въпрос във Венеция е „ Как да стигна до Моста на въздишките? “.

Стигнат ли, остават много сконфузно-разочаровани. Понеже мостът е… затрупан, дребен, стеснен и по него се минава единствено в случай че си клиент на Двореца на дожите. А в историята на моста не се корени и доза романтика – по него са минавали за последно наказаните, преди да идат в пандиза. В реалност всичко се оказва повече добър маркетинг, в сравнение с оправдани упования.

9. Замъкът на Граф Дракула

 10 туристически забележителности, които не са толкоз впечатляващи

Смята се, че за първообраз на литературния си воин Граф Дракула писателят Брам Стокър е употребил историческата персона Влад III Дракула, именуван и с прозвището Цепеш. Той бил прочут с особената си свирепост по време на своето ръководство във Влашко. Наказанието към кандидатите за трона му, а и към всички не спазили закона, било едно – нанизване на прът жив.

Веднъж чул тази история, евентуалният клиент на замъка чака той да е цялостен с всевъзможни уреди за мъчение, скелети на жертвите му, прилепи… А в реалност няма нищо сходно.

Музейната експозиция демонстрира разнообразни премети от бита на това време и то подбирани персонално от кралица Мария. Не от Дракула. Дори Влад Дракула не е живял в този палат, а просто е употребил тъмниците му. Нищо вампирско няма, което несъмнено оставя туристите разочаровани.

10. Таймс Скуеър, Ню Йорк

 10 туристически забележителности, които не са толкоз впечатляващи

Ще е грехота да си бил в „ Голямата ябълка “ и да не си посетил може би най-известния площад в целия свят – Таймс скуеър. На фона на огромните прави улици на града, може и да не си се чувствал като дребна мравчица в тълпата, само че дойдеш ли на Таймс скуеър, това чувство ти е обезпечено!

Толкова доста хора на едно място, всеки забързан за някъде, като пчели в кошер. Спокойни и снимащи се са единствено туристите. Това е техният признак. А и всички облъчващи те светлини от рекламните екрани по фасадите на постройките, премесени с непрекъснатия звук от хорска тирада и клаксоните на движещите се към площада коли, по-скоро те отблъскват, в сравнение с да те впечатляват.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР