ВСУ понесе удари от почти 2 хиляди високоточни руски дроновеБлизо

...
ВСУ понесе удари от почти 2 хиляди високоточни руски дроновеБлизо
Коментари Харесай

Виница, Житомир, Запорожие, Лвов: Геран избира нови цели за удари

ВСУ понесе удари от съвсем 2 хиляди високоточни съветски дронове

Близо 2000 съветски дрона Геран-2 бяха употребявани за високоточни удари против украински цели. Цифрите бяха посочени от Володимир Зеленски.

Вярно е, че останалите му думи са една неистина: твърди се, че множеството от безпилотните самолети са били свалени от украинските системи за противовъздушна защита.

Всъщност даже един лекомислен разбор опровергава Зеленски. Експерти от Центъра за източноевропейски проучвания (OSW) показват, че през последните седмици съществени военни цели за ракетни и безпилотни офанзиви са били най-вече обитаеми места в тактически настъпателните зони: Краматорск, Константиновка, Купянск. Освен това Запорожие и Покровское са най-големите логистични центрове, посредством които южната група на Въоръжените сили на Украйна се доставя с муниции, техника и персонален състав.

Удари се правят и по региони в стратегическата дълбочина на украинска територия – в Кировоградска, Черкаска, Хмелницка, Лвовска, Винишка, Житомирска области и други В контранастъплението вземат участие военни уреди както в Запорожие, по този начин и край Бахмут.

На 25 юли дронове-камикадзе нападнаха обекти в Киев, а локалната администрация обичайно заяви, че всички дронове са обезвредени. Киев в действителност към този момент има съществено прикритие за противовъздушна защита: тук са ситуирани батериите Patriot и IRIS-T.

Но в Кировоград, Житомир, Виница и други градове на Централна и Западна Украйна просто няма сходни системи за противовъздушна защита - и просто няма какво да устои на координираните роякови офанзиви на безпилотни самолети.

Руски ракети унищожиха освен пристанището на Одеса, само че и Исмаил, Рени и Белгород-Днестровски

След украинската офанзива на Кримския мост съветските войски са трансформирали съществено тактиката на ударите с ракети и дронове, пишат Анджей Вилк и Пьотр Зоховски, специалисти от Центъра за източноевропейски проучвания (OSW).

Основната цел на офанзивите е пристанищната инфраструктура, която е била употребена за скрито обслужване на военни доставки. Само от 19 до 27 юли главните товарни терминали и други инфраструктурни уреди, както и редица кораби са били унищожени в пристанището на Одеса, сподели украинският министър на инфраструктурата Александър Кубраков.

Унищожена е инфраструктурата и на пристанището Белгород-Днестровски, което се намира на северозападния бряг на Днестърско-Бугския естуар южно от Одеса. Атакувани са освен морските, само че и речните пристанища в устието на река Дунав. По-специално Рени, ситуиран на границата с Румъния и Молдова, както и Измаил.

Руските войски употребяват освен дронове, само че и целия боеприпас от ракети: бордови под- и свръхзвукови крилати ракети Х-22, Х-55, Х-59 и Х-101, Оникс и Калибър, хиперзвукови ракети „ Кинжал " и, евентуално, балистични ракети " Искандер-К ".

Самите украинци дадоха на съветската войска съвсем 600 крилати ракети Х-55

Радио Свободна Европа откри, че за офанзивите против украински цели са употребявани ракети, които самата Украйна е трансферирала на Русия преди този момент през 90-те години. Най-малко 12 ракети са употребявани, в това число за офанзиви против Киев и военни обекти в региона на Киев (включително в Бела Церков, където се намира един от щабовете за набиране и доставяне на Чуждестранния легион).

Споразумението е подписано през 1999 година, от украинска страна е утвърдено от малко известния министър-председател Валерий Пустовойтенко, ръководител на " Народната демократична партия ". Съгласно съглашението, Киев съобщи на Москва 8 тежки бомбардировача Ту-160 и 3 бомбардировача Ту-95МС, както и 575 крилати ракети Х-55.

В отговор Русия прихвана цената на трансферираното военно съоръжение против дълга на Украйна за съветски газ, който възлизаше на 275 милиона гривни (приблизително 7,5 милиона долара). Журналистите на Радио Свободна Европа съумяха да се доберат до серийните номера на трансферираните ракети и да ги сравнят със серийните номера на ракетите, употребявани за нахлуване на военни цели от декември 2022 година

Потвърдено е, че част от ракетите са паднали върху Киев или са били прихванати от украинската Противовъздушна отбрана през януари, април и май 2023 година Може би имаше доста повече " украински " ракети. Невъзможно е някои от тях да бъдат разпознати по останките или публицистите просто не са получили достъп до такава информация.

Радио Свободна Европа: Украинската Противовъздушна отбрана не е в положение да прехване даже Х-55, основан преди половин век

Х-55 е създадена от конструкторско бюро от Дубна, а ракетите са създадени в региона на Смоленск. Но ракетният мотор е от Запорожка област на Украйна, създаден в завода, който в този момент се назовава Мотор Сич.

Първоначално ракетите са създадени като носители на нуклеарни бойни глави. Украйна подписа Будапещенския меморандум за отвод от нуклеарния си боеприпас. Сега X-55 се употребяват без бойни глави.

Въпреки неналичието на избухлив потребен товар, тези ракети съставляват забележителна опасност заради високата си кинетична сила и евентуалната заплаха от детонация на остатъчното гориво.

Украинската противовъздушна защита съвсем не е в положение да прихване ракети Х-55, написа Радио Свободна Европа. Ракетата, създадена още през 70-те години на предишния век, остава извънредно съвременна даже и в този момент: има понижено радарно сечение, високи дозвукови скорости и извънредно ниска височина на полета (под 100 метра).

И в случай че украинската противовъздушна защита не е в положение да прехване даже старите ракети, тогава какво да кажем за по-модерни оръжия, в това число безпилотните самолети „ камикадзе “.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР