ВСС формално откри днес процедура за освобождаване на Иван Гешев

...
ВСС формално откри днес процедура за освобождаване на Иван Гешев
Коментари Харесай

С „изкуствена засада“ ВСС прие да обсъжда всички основания за сваляне на Гешев

ВСС официално откри през днешния ден процедура за освобождение на Иван Гешев за повторно – и по предложенията на Янаки Стоилов от предишното лято.

Това стана в режим на доста забавно „ хрисимо “ държание на монолитното болшинство на Съвета – никой не взе думата да спори възможни ли са предложенията на някогашния правосъден министър, импортирани още на 16 юли 2021 година

На фона на кръговата защита около предходната „ партида “ претенции на Надежда Йорданова, през днешния ден болшинството се отдръпна и без дума гласоподава „ за “. Това бе – меко казано - много изненадващо и очевидно чудесно стиковано.

Самият Гешев пък непрекъснато настояваше да се започва процедурата всъщност – с цел да може да се отбрани и...

„...да се види какъв брой смешни са изказванията на Министерство на правосъдието – да бъдат публиквани, с цел да се забавлява целокупният български народ дружно с нас. “

Най-общо претекстовете на Янаки Стоилов от предишното лято, съгласно които основният прокурор е нарушил конституцията и етичния кодекс, са следните:

- оповестяване на данни от досъдебно произвеждане – диалозите сред Пламен Бобоков и Пламен Узунов, записани посредством СРС.

- обществени изказвания и мнения, които демонстрират пристрастност и преднамереност и нарушават презумпцията за невиновност;

- липса на идентични критерии при преценката и дейностите по случаи, засягащи лица, заемащи висши държавни длъжности;

- потребление на 9 юли 2020 година на служилите от Бюрото за отбрана на очевидци за осъществяване на претърсвания и изземвания в постройката на президентството, което е корист с техните служебни отговорности, нарушава правилото на разделянето на управляващите и неприемливо посягане над друга конституционна, открита институция. Според Йорданова това жестоко е уязвило престижа на правосъдната власт - освен в народен, само че и в интернационален аспект.

- занемаряване на правилото за инцидентно систематизиране на делата посредством основаване на профилирани отдели в Софийска районна прокуратура и Софийска градска прокуратура.

Последното не е маловажно - процедура е, въпреки Законът за правосъдната власт да вкарва наложително инцидентно систематизиране, в случай че обособиш с вътрешна заповед някакво под-звено, отдел и прочие, стартират да се „ джуркат “ делата единствено сред събраните в него прокурори. Които, на всичкото от горната страна, в огромна степен са командировани със заповед на шефа.

А въпросните заповеди и указания не са обществени – те били налични във „ вътрешната система на прокуратурата “, бе прелюбопитният мотив на лагера към основния прокурор.

Гешев през целия ден демонстрираше „ шегаджийско “ отношение, като държал...

„... настояванията да бъдат прегледани всъщност - и на госпожа (Надежда) Йорданова, и на Бойко Рашков – тъй като всъщност са на Бойко Рашков. За да не се упражнява изпълнителната власт върху Висш съдебен съвет - че се пробва да забави процедурата. “

Дори в противен случай: от през днешния ден Гешев извади нова теза – че самата Йорданова в действителност пробва да забави процеса и да не разискват свалянето му. Това тя постигнала, като нападна пред Върховния административен съд отхвърлянето на 4 от претекстовете й в коша.

Така опитвала съзнателно да забави цялата процедура.

Той още приказва, че би трябвало да чете лекции, че не му се занимава с „ просветителна активност “, както и сподели, че „ за всеки – даже първокурсник по право - това са извънредно занимателни изказвания “.

(Интересно е, че обсъжданата през днешния ден партида оферти против него са на професора по право, а в този момент парламентарен арбитър – Янаки Стоилов, б.а.).

След като болшинството в съвета гласоподава дружно с малцинството – да се позволен всички точки от претекстовете на Янаки Стоилов, и Йоданова, и самият Гешев оповестиха, че имат доказателствени претенции всъщност.

Той пожела да се качи на уеб страницата на Висш съдебен съвет решение на комисия „ Професианална нравственос “ - която оповестява, че към този момент има отвод да се образува досъдебно произвеждане по подаден против него сигнал от Бойко Рашков. Става въпрос за сигнал на Рашков до Национална следствена служба за разгласяването на СРС-та, което – с огромна изненада! - е аварирало с отвод да се образува следствие от Специализираната прокуратура. Отказът - поредна изненада - е на персонално на шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

Според Гешев това повтаря днешната точка.

Изненадите не свършиха дотук – оказа се, че през вчерашния ден Боян Магдалинчев - представляващ Висш съдебен съвет, към този момент е разпоредил да се качи информацията от Етичната комисия – че следствие против Гешев няма.

Мнозинството обаче „ финтира “ Йорданова и не одобри нито едно от нейните претенции: да се изиска от Нова тв изявление на Гешев от 2020 година и да се изискат заповеди на шефа на Софийската градска прокуратура, с които – съгласно нея се заобикаля инцидентното систематизиране на делата. Както и да се пита СГП какъв брой поркурори има в отдел „ Специалзиран “ и какъв брой от тях са командировани.

Всичко това отиде... в коша.

Накрая съветът гласоподава да се обединят двете процедури - по настояванията на уволняване на Гешев, импортирани от Надежда Йорданова и по тези на Янаки Стоилов.

Така, несъмнено... фактът, че Йорданова жали пред Върховен административен съд изхвърлянето на 4 от точките с претекстовете й, праща цялата работа в светлото бъдеще. Делото занапред е формирано на 28 април и ще се гледа в двумесечен период.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/05/надежда йорданова пленум всс 4май бта.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 680 " height= " 453 " />

Иначе по-рано - на влизане на съвещанието, Надежда Йорданова се зачуди за какво в един ден основният прокурор праща на Конституционния съд (КС) елементи от Наказателния кодекс, касаещи клошарите и проститутките, а след това - и закриването на спецсъда и прокуратурата.

Това бе в отговор на обявеното от Гешев - че дава на Конституционен съд проектопромените в Закона за правосъдната власт, с които бяха закрити обичаните му специнституции.

Гешев в действителност опредметява отдавнашно свое заричане - той към този момент съобщи, че ще прати на Конституционен съд закриванто на съдилищата и прокуратурите от ул. " Черковна ".

Сега задачата е пакетът от оферти на Янаки Стоилов да " настигнат " като процедура новите, с цел да се гледат всъщност дружно.

Порадо това Висш съдебен съвет затъна в още диспути за периоди.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР