Вследствие на ракетно попадение загинаха двама душиПаднала в Полша ракета

...
Вследствие на ракетно попадение загинаха двама душиПаднала в Полша ракета
Коментари Харесай

ИНЦИДЕНТЪТ В ПОЛША: Части от ракета от украинската ПВО са причинили взрива

Вследствие на ракетно попадение починаха двама души

Паднала в Полша ракета изправи света на нокти.Снощи мощен гърмеж прогърмя край градчето Пжеводов край границата с Украйна. Вследствие на ракетно попадение починаха двама души, унищожена е селскостопанска техника.

Първите съмнения бяха, че става дума за изстреляни от Русия ракети, тъй като гърмежът съответства с следващата съветска офанзива по украинската енергийна система. Първи тази версия опроверга американският президент Джо Байдън. А през днешния ден НАТО разгласи, че става дума за случай с украинска ракета земя-въздух, съобщи NOVA.

У нас министър председателят свика Съвета по сигурността, а комисиите по защитата и външна политика в Народното събрание се събраха по неотложност.

Сагата стартира късно нощес, когато няколко западни медии оповестиха, че съветска ракета се е взривила в село в Източна Полша, покрай границата с Украйна.

„ Изтичах до прозореца, тъй като гърмежът беше доста близо - на 100 метра. Видях голям черен облак и ужасяващ пушек. И в случай че добре си припомням, имаше и огън, само че си помислих, че е станало нещо с електропровода ”, описа Йоана Магус, гражданин на село Пжеводов.

Взривът е избухнал във плантация в село Пжеводов в Люблинското войводство. Загинали са двама души.

„ Обадих се на сътрудниците, тъй като първо си помислих, че е гръмнала пещ, само че след това се оказа, че ги е блъснала ракета. Излязох и пребледнях. Казаха ми, че сътрудниците ми са мъртви. Можеше да бъда аз ”, споделя Матеуш Зуб.

Последва светкавичната реакция на Варшава. Полският министър председател свика незабавно съвещание на Съвета по сигурността към държавното управление, само че се въздържа да упрекна директно Русия. Вместо това беше решено да бъде задействан член 4 от устава на НАТО, посредством който се привикват съвещания на Алианса.

„ На първо място, ние взехме решение да повишим бойната подготвеност за определени елементи на полската войска, изключително що се отнася до наблюдението на въздушното пространство. То се прави и ще се прави в съдействие с нашите съдружници ”, съобщи министър председателят на Полша Матеуш Моравецки.

На остров Бали, където е срещата на Г20, водачите се събраха изключително, с цел да решат последващите си дейности, в случай че се окаже, че съветска ракета е паднала в страна член-на НАТО. Именно от там пристигна и първата индикация, че евентуално не Русия е виновна за гърмежа в Полша.
„ Има предварителна информация, която опровергава това. Не желая да го споделям, до момента в който не проучим изцяло. Но е малко евентуално, съдейки по траекторията, да е изстреляна от Русия. Но ще забележим ”, съобщи американският президент Джо Байдън.

Думите му провокираха рядка реакция от Кремъл. Говорителят на президента Путин похвали „ въздържаната и професионална позиция ” на Вашингтон. Той обаче подлага на критика другите страни:
„ По отношение на крайните реакции - няма потребност да се бърза с аргументите и изказванията, които могат да влошат обстановката. Особено в такива моменти, когато се вършат изказвания, без съществуването на точната информация ”, сподели Дмитрий Песков.

В късния следобяд, президентът на Полша също внесе изясненост по случая.

„ Много евентуално е ракета, изстреляна от украинската Противовъздушна отбрана, да е паднала на наша територия. Най-вероятно не е било детонация на самата ракета, а на останалото гориво в нея ”, сподели полският президент Анджей Дуда.

Така опасенията, че детонацията може да докара до огромна ескалация на спора сред Русия и Украйна, не се оправдаха.

Веднага откакто беше оповестено, че става въпрос за ракета от украинската противовъздушна защита, Киев изиска доказателствата, според които е било направено заключението, че ракетата е тяхна. Киев настоя и за неотложен достъп до мястото на гърмежа.

Секретарят на украинския Съвет по национална сигурност сподели, че страната му е подготвена да даде доказателства, че Русия е виновна за гърмежа в Източна Полша. Полският президент обаче отговори, че подобен достъп може да бъде получен единствено откакто по едно и също време позволение от Варшава и от Съединените щати, които организират следствието. Американски специалисти към този момент са на мястото на гърмежа, сподели полският президент.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР