Всичко започва през 2010 г. с една скица. От нея

...
Всичко започва през 2010 г. с една скица. От нея
Коментари Харесай

Halfbike 3, Мартин Ангелов и какво да очакваме от третия модел колело

Всичко стартира през 2010 година с една схема. От нея за пет години Halfbike - българското полу-колело, претърпява дълга еволюция, с цел да се трансформира през 2015 година в най-финансирания план за транспортно средство в Kickstarter.

Началният капитал е събран, производството е реалност и хиляди полу-колелета потеглят по света. Което пък е и същинското неофициално самопризнание, че планът Halfbike е сполучлив.

Следва отличие и от Red Dot Design Award - една от най-престижните интернационалните награди за дизайн. И въпреки през днешния ден да го карат съвсем на всички места по света, най-големи фенове се оказват американците, германците и французите - трите страни, откъдето идва и най-големият интерес към Halfbike.

В основата на най-популярното българско транспортно средство в света са Мартин Ангелов и Михаил Кленов. В началото са двамата, само че с годините екипът им се разраства до десетина души - " много стилен и ефикасен тим ", както Мартин го назовава. И всички в него са най-много другари, неподвластни на класическите връзки ръководство-подчинени. Заедно те се стараят да вършат огромна част от нещата на място в своята работилница в България.

Обикновено Мартин заобикаля да съпоставя Halfbike с класическото колело, тъй като чувството зад кормилото е доста по-различно - с изключение на същинско предизвикателство, това се оказва и най-голямото му предимство.

Самото напредване с Halfbike е по-активно, по-вълнуващо и по-забавно. Огромно предимство е, че то тренира отмерено мускулите на цялото тяло, развива салдото и рефлексите ни, само че по напълно друг от стандартните колела метод.

Ключовият миг при карането е в изправената позиция на колоездача, както и в напълно другият механизъм за ръководство, което се случва посредством наклоняване на цялото тяло.

" В съпоставяне с естественото колело, чувството е напълно друго и много се приближава да правилото на ръководство на ските. Отнема няколко минути, до момента в който научиш главните стъпки, след това всичко е интуитивно. "

Размерът на Halfbike също има голямо значение, тъй като съгласно Мартин той е " единствено дребна част от размера на естественото колело ". Затова и на процедура може да го вземем на всички места с нас.

Сега, четири години след този триумф, е време и за идващия стадий - Halfbike 3. В него са съсредоточени всички рекомендации и цялата противоположна връзка, получена от клиентите. Те са и най-голямото самопризнание, за което Мартин и компания могат да мечтаят - моментът, в който клиент им каже, че по някакъв метод си трансформирали живота му. А такива похвали не липсват.

" Имаме страхотни истории, които са най-големия мотиватор за нас, изключително когато видиш, че се заражда някъде локално общество и хората стартират да карат дружно ".

Затова и сега най-голямото предизвикателство пред тях е новият им модел да доближи до повече хора, на които да доставя освен наслаждение, само че и същинска изгода.

С какво е по-различен новият Halfbike 3?
Променихме съвсем всичко, макар че новият модел образно наподобява на предходния. Намалихме размера на цялото колело, променихме геометрията и пропорциите му. Така Halfbike стана по-ергономичен, по-удобен за каране и по-маневрен, което се отрази фрапантно на чувството за каране по отношение на предния модел.

Добавихме повече скорости, нова система за прегъване и подменихме напълно спирачната система. Има доста усъвършенствания и в серия градивни елементи.

Всъщност, елементарно ли се кара Halfbike в България и по какъв начин го възприемаме ние, българите?
Условията не са спънка. Аз персонално карам от четири години из София и съм привикнал на всичко. Истината е, че имаме една компактна група халфбайкъри в България, само че към момента не всички хора се престрашават да опитат. Мисля, че с новия модел това ще се промени.

Какви са задачите, които Halfbike 3 слага пред вас?
Стартирахме нова акция в Kickstarter и добавихме специфична алегорична премия от един $. Искаме след акцията да съберем всички българи, които ни поддържат, да покараме новия модел и да го отпразнуваме дружно на по бира.

В предходните акции ужасно доста ни е впечатлявал методът, по който българите в България и чужбина реагират. Прекрасно е, когато получиш поддръжка от съотечественик. Чувстваш, че си част от нещо по-голямо от теб.

Затова даже единствено посещаване или шерване на линка на акцията е от голямо значение за нас. Може да е амбициозно, само че желаеме да създадем най-популярния български артикул и да потвърдим на света, че в България се случват готини неща. /liefstyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР