Всичко коментират процедурата. А за мен е по-важно да се

...
Всичко коментират процедурата. А за мен е по-важно да се
Коментари Харесай

Надежда Нейнски: И Радев, и Нинова са били запознати с дейността на руските дипломати-шпиони

Всичко разясняват процедурата. А за мен е по-важно да се разяснява казусът всъщност. Имало е три отчета на ДАНС, имало е съвещание на Съвета по сигурност към Министерски съвет, където е имало представители и на президента, и на Нинова. Така, че е меко казано да се твърди, че заинтригуваните страни не са знаели. Всички са били осведомени с причините на отчетите. Идеята, че е знаел единствено премиера е несъстоятелна.

Това съобщи в ефира на Нова ТВ Надежда Нейнски, посланик и някогашен външен министър.

Няма процедура въпроси, които засягат националната сигурност, да отиват при един човек. Всички представители на министерства и институциите са били осведомени с информацията от тези три отчета на ДАНС, чийто шеф се назначава точно от президента. Но тя няма по какъв начин да се изнесе класифицирана информация за необятната аудитория, с този проблем се спекулира, акцентира дипломатът.

Нейнски посочи, че същината на въпроса е, че има данни, че са били сложени под опасност българските национални ползи, на ДАНС. А политиците взимат решение дали да реагират или не. Премиерът е взел това решение през външния си министър.

Според някогашния външен министър невиждани са две неща – че една страна се меси във вътрешните работи на страна, членка на Европейски Съюз и НАТО. И другото – че има политици, които не считат това за проблем. Аз желая да видя по какъв начин българските политици реагират на тези условия, тъй като става дума за българската национална сигурност. Но има проблем за обединението – има съмнение, тъй като има геополитически разлики сред членовете на тази коалиция. Затова отново ще кажа - ние имаме потребност от едно ясно проевропейско и натовско държавно управление.

Тя беше безапелационна, че никой не ни вкарва във война.

Не ни вкарва във война това, че Русия се меси, а ни вкарва във война решение на премиера да отбрани националните ползи на страната, разяснява риторично дипломатът.

Надежда Нейнски направи и едно доста значимо конкретизиране – че по Виенската спогодба държавното управление не е задължено да изяснява на която й да страна с какви причини се гонят нейни дипломати, каквото изключение не може да се прави за Русия.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР