Всичко, което правят министър-председателят Кирил Петков и вътрешният министър Бойко

...
Всичко, което правят министър-председателят Кирил Петков и вътрешният министър Бойко
Коментари Харесай

Адв.Менков: Петков и Рашков извършиха престъпление по НПК. Това е чудовищно! Подаваме жалба

Всичко, което вършат министър-председателят Кирил Петков и вътрешният министър Бойко Рашков, са закононарушения по Наказателния кодекс ", съобщи пред бТВ юристът на Бойко Борисов - Менко Менков.

По думите му в понеделник ще бъде подадена тъжба за осъществено длъжностно закононарушение от Петков.

Жалбата ще е до прокуратурата.

" Независимите служители на реда са самостоятелни. Записано е, че началниците им не могат да им дават инструкции. Освен това дейности против членове на Министерския съвет - каквито са били и Бойко Борисов, и Владислав Горанов, се правят единствено от следователи. А следователи в Министерство на вътрешните работи няма от 1991 година и най-вероятно по тази причина им е мъчително, че не могат да упражняват напън " сподели Менков.

Според Менков Европейската прокуратура не се занимавала с проблема към арестуването на някогашния министър председател, тъй като тя не е способена да го прави.

Обвини премиера в " безспорни спекулации и неистини ", като по думите му той и вътрешният министър Бойко Рашков очаквали европрокуратурата да задържа този, който те желаят да бъде арестуван и да се саморазправят с него.

Менков попита водещата коя дата е през днешния ден и самичък си отговори: " Днес сме 19 март 1949 година " По тъмни доби министър-председателят с вътрешния министър давал конференция, в която обвинил самостоятелната прокуратура, която е в органите на правосъдната власт, че не е изпълнила желанието на министър-председателя да бъде арестуван някогашния министър председател Бойко Борисов.

Според него тази конференция представлявала извънредно абсурден метод да представиш през медиите " доказателства за личната си незаконна активност ", тъй като всичкото това, което го вършели министър-председателят и вътрешният министър, представлявало закононарушения по Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

По думите му според Закона за Министерство на вътрешните работи проверяващите служители на реда са самостоятелни и категорично е записано, че политическото управление, а даже и директните началници на проверяващите служители на реда не могат да им дават никакви инструкции по отношение на следствието и тяхната активност.

Освен това на конференцията не станало въобще въпрос, че дейностите против членове на Министерския съвет, каквито са били Борисов и някогашния финансов министър Владислав Горанов, могат да бъдат осъществявани единствено от следователи, каквито в системата на Министерство на вътрешните работи нямало от 1991 година

" Най-вероятно за това им е мъчително, че не могат да упражняват този напън и върху следователите, които са самостоятелен орган в правосъдната власт на послушание на прокуратурата ", разяснява юристът на Борисов.

" И още сутринта (петък - бел. ред.), когато господин Кирил Петков пусна пост какво се чака по отношение на арестуването на Борисов, той беше следният: " Сега ще забележим дали прокуратурата на България ще застане на страната на българския народ ". Представяте ли си какъв брой ужасяващо е това нещо. Ако прокуратурата беше в изпълнителната власт, ние с вас през днешния ден нямаше да сме в това предаване. Заради това вчерашният и завчерашният ден са лакмус дали обществото е готово да понесе сходно нещо и симптом, че би трябвало да отстояваме независимостта на българската прокуратура, в никакъв случай да не разрешаваме тя да отиде в изпълнителната власт, тъй като стартират денонощните, по тъмни доби, безчинства ", акцентира Менков.

На вметка на водещата, че прокуратурата е смачкала всички дейности и цялата работа на Министерство на вътрешните работи, Менков увери, че нямало " нищо сходно ".

Нито вътрешният министър, нито министър председателят имали пълномощия да дават каквито и да било инструкции на проверяващи служители на реда какво да вършат.

Според юриста на Борисов Кирил Петков, вицепремиерът Асен Василев и Бойко Рашков събрали на среща проверяващите служители на реда, които са работили по този случай в продължение на три месеца, като са им давали инструкции и са се чудели какво да вършат, с цел да може Борисов да бъде неотложно арестуван.

На всичкото от горната страна Петков бил изявил независимо предпочитание да бъде разпитан като очевидец, само че съгласно Менков той не може да е очевидец, тъй като законът претендирал очевидец да е този, който е възприел избрани обстоятелства и условия, които имат отношение към случая, а той ги бил възприел посредством търсачката " Google ", както била станала известна неговата активност в последно време, вървешком в прокуратурата.

" Той става очевидец, с цел да може да опорочи всички следствени дейности, за което му благодаря, на всичкото от горната страна да провежда интернационален скандал, замесвайки името на основния прокурор на европейската прокуратура Лаура Кьовеши, съобщавайки в неговия разпит, че предходният ден ѝ е докладвал материалите от преписката. Сиречq той е осведомен с тези материали доста преди 17-и март, когато е било оперативното заседание в Министерския съвет ", уточни бранителят на Борисов.

Той добави, че ще подаде тъжба към прокуратурата за дейностите на премиера и на Министерство на вътрешните работи. " Това би трябвало да се спре, това е чудовищно, което се случва, тъй като в случай че не бъде прекратено, ще продължи ", сподели Менков и добави, че " през днешния ден е Борисов, на следващия ден сме вие и аз ".

По думите му българската прокуратура не е имала избор и е трябвало да освободи арестуваните, защото в противоположен случай щяла да продължи „ противозаконните дейности на Министерство на вътрешните работи и да се трансформира в престъпница “.

" Кирил Петков и Бойко Рашков чакат европейската прокуратура да задържи този, който те желаят да бъде арестуван. Европейските делегирани прокурори нямат пълномощия да правят такива следствия, това са спекулации и неистини “, сподели
още Менков.

" Забъркването на името на Лаура Кьовеши ще има последици ", счита юристът.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР