Всичко, което Петров е направил, е в законните рамки ©

...
Всичко, което Петров е направил, е в законните рамки ©
Коментари Харесай

Прокуратурата: бившият здравен министър е извършил нарушение, не престъпление

Всичко, което Петров е направил, е в законните рамки

© Анелия Николова Още по тематиката
Слабото място на Борисов

Желанието на ръководещите да употребяват председателството на Европейски Съюз за звезден PR, го трансформира в слабост
10 ное 2017
Кирил Ананиев е новият министър на опазването на здравето
10 ное 2017
Борисов отново заприказва за следствие на " престъпната приватизация "

Подразнен от изявления на опозицията, министър председателят още веднъж разгласи, че ГЕРБ ще предложи да отпадне отминалостта за закононарушения от този интервал
5 ное 2017
Движение за права и свободи ще " демонтира " националистите от властта

Според Мустафа Карадайъ преформатирането на ръководещото болшинство е неизбежно
3 ное 2017
Какво стои зад оставката на здравния министър от кабинета Борисов

Една оставка, доста конспирации
3 ное 2017 Заместник военноапелативният прокурор на София Данчо Данов е удостоверил отхвърли на долната инстанция да образува досъдебно произвеждане против някогашния здравен министър и шеф на ВМА проф. Николай Петров във връзка предоставена от него социална поръчка на консорциум " Ортопедие-Инвекс " през 2014 година

Казусът, огласен от БТВ преди две седмици и довел до оставката на Петров, повдигна подозрения за спор на ползи, защото въпросният консорциум се съставлява от Явор Цонев, който живее на фамилни начала с дъщерята на проф. Петров.

Според втората прокурорска инстанция има нарушаване при възлагането на публичната поръчка, само че не и данни за закононарушение в дейностите на Николай Петров.

Проверката на Софийската военноокръжна прокуратура е почнала, откакто е бил получен отчет от одит на ВМА, разпореден от служебния министър на защитата и обхващащ интервала (1 юни 2014 година - 31 януари 2017 г.).

Проверката е осъществена от боен следовател и е минала напълно официално, излиза наяве от оповестеното разпореждане. В прокурорския акт безусловно било преписано мнението на проф. Петров, обещано по време на одита.

Прокуратурата е изследвала публичната поръчка и е стигнала до извода, че проф. Николай Петров е сключил контракт с определения реализатор в нарушаване на разпоредбите за публични поръчки, защото сдружението не било записано по реда на Закона за комерсиалния указател и нямало ЕИК. Това нарушаване е административно и заради тази причина постановлението на прокуратурата е изпратено до Агенцията за държавна финансова ревизия, която е способена да сформира акт.

Според прокурор Данов в тази ситуация няма данни Николай Петров да е направил закононарушение по работа. Военният прокурор приема, че някогашният шеф на ВМА не е злоупотребявал с власт, защото " откриването и провеждането на откритата процедура са били в пълномощията " му.

На второ място нямало и корист със служебно състояние, защото прокуратурата няма данни, които да сочат, че ген. Петров е направил дейности, които не са от неговата подготвеност или са отвън кръга на неговата власт.

Няма и превишаване с власт, тъй като ген. Петров " не е направил разпоредителни дейности, които са от компетентността на негов шеф или на друго длъжностно лице ".

" Дори и да се одобри, че в тази ситуация има някакви данни за съществуването на четвъртата форма на изпълнителното действие – несъблюдение на отговорности по работа ", написа още прокурор Данов, визирайки сключването на контракта в нарушаване на закона, то това не е задоволително, защото не са настъпили нездравословни последствия от това.

Военноапелативната прокуратура приема, че представляващият консорциума Явор Цонев не е бил обвързвано лице с Николай Петров, защото не е бил женен за щерка му, и " макар обективността на осъществената инспекция от актуалната инстанция, по преписката не се събраха данни, от които може да се направи обосновано съмнение, че ген. Петров се е намирал в стопански или политически зависимости от Цонев ". Прокурор Данов застъпва тезата, че Явор Цонев и Руслана Петрова са във фактическо общуване от момента, в който и двамата са сменили адресната си регистрация на еднакъв адрес в Банкя.

" Това събитие дава съображение да се одобри, че двамата се намират във фактическо общуване от 25.07.2016 година, близо година и седем месеца след сключването на контракта за периодическа доставка с рег. №638/13.01.2015 година и близо две години и седем месеца от раждането на детето им ", написа зам. военноапелативният прокурор на София.

От прокурорското разпореждане не излиза наяве в границите на инспекцията да са били снети пояснения от Явор Цонев и Руслана Петрова.

В края на документа се стига до извода, че първоинстанционното разпореждане, с което още през юни е било отказано да се образува следствие, е вярно, само че " изложената в обстоятелствената част на служебно проверявания прокурорски акт фактическа конюнктура е неразбираема, непълна и образувана само въз основа на безусловно преписаното от първоинстанционния прокурор мнение на ген. Петров до инспекторите по отношение на отчета ".

Поради тази причина прокурор Данов приема, че административният началник на Военноокръжна прокуратура - София, би трябвало да " извърши инспекция на цялостната работа на прокурора по преписката и вероятно да предприеме съответни дейности в сходство с пълномощията си за ангажиране на дисциплинарна отговорност ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР