Всичките седем заглавия на Рихард Вагнер, които до този момент

...
Всичките седем заглавия на Рихард Вагнер, които до този момент
Коментари Харесай

Вагнеров фестивал в Софийската опера

Всичките седем заглавия на Рихард Вагнер, които до този миг са в репертоара на Софийската опера, ще бъдат показани пред аудитория от 8 до 30 юли - " Рейнско злато " (8 юли), " Валкюра " (9 юли), " Зигфрид " (11 юли), " Залезът на боговете " (13 юли), " Тристан и Изолда " (23 юли), " Парсифал " (25 юли), " Летящият холандец " (29 и 30 юли), научи ДУМА от Софийската опера и балет. Вагнеровият фестивал е отдаден на 210 години от рождението на композитора.
Интересът на акад. Пламен Карталов към творчеството на Вагнер е от дълго време. Той взема решение да стартира тетралогията още през 2010 година с премиерата на първата част " Рейнско злато ". В идващите три години публиката приветства " Валкюра ", " Зигфрид " и " Залезът на боговете ".
Новата продукция " Пръстенът на нибелунга " е с нови декори, костюми и режисьорска идея, с напълно български оперни актьори. Диригент на спектаклите е Константин Тринкс, сценографията е на Ханс Кудлих, а костюмите - на Християна Михалева. " Правим един нов " Пръстен на нибелунга ", уверени, че той ще бъде усъвършенстван, концептуално уголемен и даващ нов подтик към оперни подиуми, към които към този момент имаме покана ", споделя акад. Пламен Карталов.
Новата визия на постановката е въодушевена от сюрреализма, има нещо от Кандински, споделя сценографът Ханс Кудлих. Той отбелязва, че България му е доста забавна, а с Пламен Карталов се схващат от половин дума. " Това, което одобрявам на Карталов, е, че умее да споделя истории за публиката. Той потегля от музиката и сглобява действието от обособени късчета, тъй че да се получи едно вдъхновяващо цяло. Това го отличава от нормалните постановки на други режисьори ", прибавя Кудлих.
Пламен Карталов дава път на младите актьори на операта, с цел да изгреят по-късно на международните подиуми. Поканени са най-хубавите експерти, които да работят с тях, като една от тях е оперната прима Анна Томова-Синтова. Тръгналият преди 20 години от Софийската опера бас Орлин Анастасов също организира майсторски клас в Софийската опера.
Сопраното Радостина Николаева показва, че феновете ще видят един нов прочит на операта, който се надява да бъде приятна изненада и всички да изпитат удоволствието, което носи Вагнер.
Оперната певица Мариана Цветкова отбелязва, че е взела участие в първия " Пръстен на нибелунга " преди повече от 12 години. " За мен е чест, че към момента не преставам да пея, въпреки че доста - и публицисти, и сътрудници, ни упрекнаха, че ще останем без гласове. Това не е правилно. Рихард Вагнер не е просто сложен за пеене или за слагане. Това е една визитна картичка на всеки огромен спектакъл по света ", споделя Цветкова. Този път тя ще изиграе Фрика, тъй като по думите й няма по какъв начин една 50-годишна жена да бъде амазонка.
" Най-важното е да препрочетем музиката още по-дълбоко и да влезем с надълбоко схващане и предусещане в един приказен роман на герои и събития, и общества, тръгвайки от митологичното време в подтекста на съвремието и с взор към бъдещето. Защото музиката на Вагнер е музика на бъдещето ", споделя акад. Карталов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР