Всичките 12 астронавти, стъпили досега на Луната, са от програмата

...
Всичките 12 астронавти, стъпили досега на Луната, са от програмата
Коментари Харесай

Аполо 11 изпрати първия човек на Луната. А какво направиха мисиите 12-17?

Всичките 12 астронавти, стъпили до момента на Луната, са от програмата „ Аполо ” на НАСА. Всеки знае за Аполо 11 - задачата от 1969 година, в която Нийл Армстронг и Едуин „ Бъз ” Олдрин вършат първите дребни крачки на друго небесно тяло.
Но какво се случва по-късно? След като Армстронг се прибира наред, от НАСА провеждат 6 нови задачи, всяка от които носи нови открития, както и провокации.  
 Аполо 12 (14-24 ноември 1969 г.)Чарлс „ Пийт ” Конрад Джуниър, Алън Бийн и Ричард Гордън
Неочакван механически проблем принуждава Нийл Армстронг да приземи Орела - лунния модул на Аполо 11 - 4 благи (6,4 км) отвън трасето. За геолозите това било притеснително. Бъдещите астронавти трябвало да приземяват модулите си с безспорна акуратност, с цел да не излизат от териториите за научни цели.

За благополучие астронавтите от Аполо 12 - Пийт Конрад и Алан Бийн - се приземяват тъкмо там, където трябвало. С помощта на комплицирана навигационна система двамата паркират лунния модул Храбър на 656 фута (200 м) от Инспектор III - безпилотен галактически транспортен съд, който е на Луната от 1967 година През идващите 31 часа Конрад и Бийн разполагат научни принадлежности и взимат проби от камъни от базалтова низина, наречена „ Океанът от стихии ”.
Не всичко на Аполо 12 провървява безпрепятствено обаче. По време на първото изстрелване от Кейп Канаверал, Флоридаq ракетата е ударена от мълния. Но съпоставено със случилото се с Аполо 13, това е единствено дребна пречка.    
Аполо 13(11-17 април 1970 г.)Джим Ловел, Фред Хайси и Джон Суигърт Джуниър
Ветеран от историческата задача Аполо 8, Джим Ловел още веднъж се устремява към Луната през 1970  година, този път като пълководец на Аполо 13. Основната цел на новата задача е да се провежда кацане на хълмистата страна на Фра Мауро. Заедно с другите астронавти - Фред Хайси и Джон Суигърт Джуниър - Ловел би трябвало да изследва терена и да означи евентуални дестинации за идващите екипажи.
  
Това не се случва. Летят 55 часа, 53 минути и 18 секунди, когато проблем с комутатор предизвиква експлозия  на кислороден контейнер в сервизния модул. Малко по-късно към този момент нямат вода, електрическа енергия и кислородни ресурси и моторът не работи. Всичко това се случва, когато са на 200 000 благи (321 868 км) над Земята. 
Принудени да загърбят кацането на Луната, контролиращите задачата вършат всичко допустимо да върнат членовете на екипажа наред, което се случва с помощта на героичните старания на НАСА. Екипажът прекарва по-голямата част от връщането си в лунния модул, който се оказва галактическа избавителна лодка. Все отново астронавтите прелетели към далечната страна на Луната. Емблематично за мисията  остава радиосъобщението Houston, we’ve had a problem („ Хюстън, имаме проблем “), с което астронавтите рапортуват за повредата на центъра за надзор на полетите в Хюстън. Това е и една от най-известните задачи и поради кино лентата Apollo 13 (1995) с Том Ханкс в основната роля.



Аполо 14 (13 януари - 9 февруари 1971 г.)Алън Шепърд, Едгар Мичъл и Стюарт Руса
Някои сътрудници считали, че поради своите 47 години Алън е прекомерно възрастен за тази работа. По време на спускането на лунния модул в последния миг се появява компютърен проблем, който съвсем принуждава екипажа да приключи кацането. Дон Айлс, програмист от Масачузетския университет по технологиите, избавя задачата – с помощта на неговата бърза мисъл астронавтите доближават дестинацията си: към момента непроучения Фра Мауро.

Двамата дружно събират близо 93 паунда (46 кг) проби от камъни и почва. Но това, което хората помнят за Аполо 14, е голф играта на Шепърд - в един миг той вади модифициран голф стик и запраща 2 топчета за голф някъде на Луната.
Аполо 15 (26 юли - 7 август 1971 г.)
Дейвид Скот, Алфред Уордън и Джеймс Б. Айруин
С лимитирани ресурси от О2 Нийл Армстронг и другите от ерата на Аполо нямат опция да се отдалечават прекомерно доста от техните лунни модули. Ето за какво от НАСА са разчувствани от  дебюта на Лунното возило (LRV), което било електрическа четириколка.

На 30 юли 1971 година Дейвид Скот и Джеймс Айруин влизат в историята като надлежно седмия и осмия човек, ходили на Луната, само че те стават и първите хора, карали там. С возилото те обикалят 17,5 благи (28 км) от повърхността, което им разрешава да съберат разнообразни геоложки проби.
По време на трите им планувани излизания Скот и Айруин прекарват общо 18 часа на лунната повърхнина.


Аполо 16 (16-27 април 1972 г.)Джон Янг, Чарлс Дюк Джуниър и Томас Матингли
Аполо 16 среща няколко пречки. Сред тях е приключване на хелий и щета, която оказва въздействие на двигателната система на лунния модул. Също по този начин пълководец Джон Янг несъзнателно изругава по „ парещ ” микрофон, когато получава припадък от газове на Луната.

Но дано да разгледаме достиженията на експедицията. Всъщност Янг и водачът на лунния модул Чарлс М. Дюк вършат голяма услуга на научното общество. Пробите от брекча (камък, получен от частите на други камъни) демонстрират, че обратно на преобладаващите разбирания от това време, лунните плата на равнината Кейли не са вулканични. Също като предшествениците си Янг и Дюк употребяват четириколката, извървявайки 16,6 благи (26,7 км).    
Аполо 17 (7-19 декември 1972 г.)
Юджийн „ Джийн ” Кърнан, Харисън „ Джак ” Шмит и Роналд Еванс
Преди геолога и предстоящ американски сенатор Харисън “Джак ” Шмит да се появи, от НАСА в никакъв случай не е изпращан академик на Луната. За да се приготви за пътуването, Шмит прекарал 53 седмици в тренировки по хвърчене. Той и командирът на задачата Джийн Кърнан събират над 100 кг проби от камъни от долината Таурус-Литроу. Също по този начин те прекарват невижданите 22 часа, 3 минути и 57 секунди отвън совалката.

Това е последната задача Аполо от НАСА. Кърман е и последният човек, стъпил на Луната, макар че от НАСА се надяват да изпратя астронавти още веднъж през 2024 година
Отбелязвайки историческата значимост на задачата Аполо 17, екипажът оставя възпоменателна плоча на Луната. Преди края на престоя им Кърман споделя: „ Тръгваме си, както дойдохме и в случай че Господ ни отреди, ще се върнем - с мир и вяра за цялото човечество. Благословен да бъде екипажът на Аполо 17. ”



Източник

За българската диря на Луната прочетете в брой 6/2019 на Списание 8
Купи броя от тук

Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР