Всички знаят, че американците първи стъпили на Луната и измислили

...
Всички знаят, че американците първи стъпили на Луната и измислили
Коментари Харесай

Онзи път, когато астронавтите стачкуваха в космоса

Всички знаят, че американците първи стъпили на Луната и измислили първата писалка, която работи в безтегловно пространство, само че дали знаете за първите астронавти, стачкували в космоса.

След кацането на Луната учените от НАСА желали да схванат дали хора могат да живеят за дълги интервали от време в космоса. Целта е била да се приготвят за идващата задача на Марс, която към момента следва.

В 1973 година НАСА изпратила „ Skylab 2” в космоса. Това била лаборатория с повърхност 145 кв. м., която е по - огромна от средностатистически софийски апартамент.

“Skylab 2” била направена, с цел да се правят опити, само че главната цел била да се изследва въздействието на космоса върху човешкия организъм.

Станцията изхвърчала на 25 май 1973 и стояла в орбита 28 дни. На 28 юли същата година „ Skylab 3” била изстреляна. Нейната задача траяла 59 дни. Последна била „ Skylab 4”. Тя изхвърчала на 16 ноември 1973 година и трябвало да престои в орбита 84 дни.

Екипажът се състоял от пълководец – Джералд Кар, и учените – Уилям Поуг и Едуард Гибсън.

Всеки ден на станцията коствал по 70 милиона $. За това работният график на астрановтите бил напълнен до последната секунда. Все отново всяка секунда коствала по 270 $.

За първите 40 дни от задачата екипажът работил без нито един почивен ден. Учените в НАСА притискали астронавтите да работят, колкото може повече часове без отдих.

На 41 ден екипажът оповестил стачка. Те изключили радиостанцията и си взели почивен ден. Това била първата стачка в космоса. След нейното привършване, астронавтите и НАСА се споразумели за почивки. Все отново те съумели да изпълнят всички опити до края на задачата.

Когато се върнали на земята, не им било позволено да летят в космоса повече. Има и различен забавен факт. В Космоса се ползва морското право. Конвенция на Организация на обединените нации прецизира, че всяко деяние на експанзия или кражба на транспортен съд се води пиратство. Фактът, че тези астронавти откраднали кораба за ден значи, че те са и първите в света галактически пирати.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР