Всички знаем, че слънчогледите сочат на изток, но науката не

...
Всички знаем, че слънчогледите сочат на изток, но науката не
Коментари Харесай

Защо слънчогледите сочат на изток

Всички знаем, че слънчогледите сочат на изток, само че науката не стопира дотук, а си задава въпроса за какво?

Оказва се, че насочени по този метод, цветовете се резервират в по-добро положение, дават повече и по-големи семки и като цяло се усещат по-добре. Всичко опира до светлината и топлината на слънцето, науката обаче продължава да се пита за какво.

Оказва се, че младите слънчогледи имат особено " държание " – главата им (capitulum) следва посоката на Слънцето (откъдето и името). Следва го през целия ден и през нощта се преориентира в очакване на изгрева, а това оказва помощ за ускорение на растежа на растението и на цвета, и притегля опрашители.

С течение на растежа стеблото на слънчогледа се втвърдява, с цел да поддържа тежестта на главата и тя губи способността да се движи и да следва Слънцето – освен това обаче главите на слънчогледите се фиксират на изток, а повода задълго оставала тайнственост.

Тук към този момент учените почнали да обръщат част от слънчогледите на запад и да съпоставят. Първото, което забелязали, е, че цветовете, сочещи на изток, привличали доста повече пчели и опрашители заран. Останалото време на деня нямало значение.

Обърнатите на изток цветове освобождавали полена си 30 минути по-рано, което съответствува с час пик в интензивността на опрашителите. Явно има шарки по цвета, забележими за опрашителите единствено под UV светлината на Слънцето.

И след тази информация евентуално гледката на слънчогледено поле, която можете да забележите лете, шофирайки нанякъде, в никакъв случай към този момент няма да е същата.

Чуйте този епизод на " Науката не спи " с Никола Кереков.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР