Всички вече познаваме уредите за раклет, които станаха популярни и

...
Всички вече познаваме уредите за раклет, които станаха популярни и
Коментари Харесай

Раклет - легенда за вкусното разтопеното сирене

Всички към този момент познаваме уредите за раклет, които станаха известни и у нас през последните години. Малко прочут е обаче остарелият обичаен метод за поднасяне на раклет - по този начин, както към момента го подготвят в дребните китни планински селца на родния за раклета швейцарски кантон Вале.

За задачата половин пита от локалните швейцарски сирена се слага на специфичен апарат /виж галерията/ и се нагрява, до момента в който горния слой на сиренето се разтопи. После питата се накланя благодарение на уреда към чинията, едвам се остърже с ножа най-горния разтопен слой на сиренето.

Поднася се наложително с варени с кожата картофи, като тънката им кожичка също се употребява. Маринованите дребни краставички и дребни лукчета са неразделна част от раклета. Други сходни туршийки също са добре пристигнали.

Хапва се бързо, до момента в който сиренето не се е втвърдило и картофът е парещ. Чак откакто се изядат, може да си остържете още веднъж. Трябва да е горещо, с цел да е вкусно.

Бяло вино от колоритния кантон Вале е подобаващото пиво.

Легендата гласи, че мълния запалила дървената хижа, в избата на която стареели защити сирена. Когато локалните поданици потушили пожара и съумели да се доберат до питателните си ресурси, като слязат в избата, сирената били непокътнати, само че от високата температура на пожара се били размекнали и поразтопили.

Изгладнелите стопани се нахвърлили на храната и открили какъв брой е вкусно разтопеното сирене. Ето по този начин се появил раклет, който и до през днешния ден е обичан освен на локалните, а и по целия свят.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР