Всички ученици в страната ще учат присъствено от понеделник, 28

...
Всички ученици в страната ще учат присъствено от понеделник, 28
Коментари Харесай

Всички ученици в страната ще учат присъствено от понеделник

Всички възпитаници в страната ще учат присъствено от понеделник, 28 февруари, оповестяват от МОН. Регионалните здравни инспекции по места анулираха рестриктивните мерки поради подобряващата се обстановка с разпространяването на COVID-19.

През тази седмица на учебно заведение бяха най-малките от I до IV клас, както и тези от V до XII клас в 16 области - Варна, Велико Търново, Видин, Габрово, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, София-град, София-област, Стара Загора, Разград, Хасково и Ямбол.

От през вчерашния ден беше прекъснато онлайн образованието в Шумен, Благоевград, Кюстендил и Силистра. Днес в клас се върнаха и учениците в Търговище. Останалите седем области – Бургас, Добрич, Кърджали, Русе, Сливен, Смолян и Враца възвръщат естествените занятия в понеделник.

Тогава ще се организира и еднократното проучване за COVID-19. Без тест в учебно заведение могат да влизат притежателите на „ зелен документ “ – годен документ за имунизация, преболедуване, съществуване на антитела или негативен резултат от лабораторно проучване, оповестяват още от МОН.

Тестването беше въведено по гледище на здравните управляващи като изискване за присъствено образование. Решението дали и по кое време то ще отпадне още веднъж зависи от тях и е съобразено с параметрите, заложени в Националния проект за справяне с пандемията. „ Преди началото на последната епидемиологична вълна са се разболявали към 1000 възпитаници на седмица. В пика на вълната стигнахме до 12 000.

В момента се заразяват към 2000 възпитаници седмично и част от тях попадат в болница. С други думи, вълната още не е завършила “, разясни по този мотив министърът на образованието и науката акад. Николай Денков. Той чака тестването да отпадне дружно със „ зелените документи “ най-късно от 20 март т.г.

Към момента Министерството на образованието и науката разполага с задоволително проби за възпитаници. Ако преди изчерпването им седмичното проучване бъде прекъснато, те ще останат в запас за възможни нови епидемиологични талази.

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР