Всички сте виждали кошова преса за грозде. Тя се използва

...
Всички сте виждали кошова преса за грозде. Тя се използва
Коментари Харесай

Тънкостите при използване на кошова преса за грозде

Всички сте виждали кошова преса за грозде. Тя се употребява години наред за домашно произвеждане на вино. Ще я срещнете и в дребни винарни. Имаща си нейните позитиви и негативи, кошовата преса е потребен апарат, който няма по какъв начин да отречем, че е съдействал доста за винопроизводството. Днес можете да се сдобиете с качествена кошова преса за грозде в магазини като, където продават съвременни разновидности на уреда. По-долу ще ви разкажем за тънкостите ѝ и ще наблегнем на тези нейни свойства, които са станали причина тя да се употребява и до ден сегашен. Нека да започваме.
Как работи кошовата преса?
Кошовите преси са удивителен ретро апарат. Нейният облик символизира значимостта на традицията. Заради това на доста места се употребява като знак за винарна и винопроизводство. Дървените летви, от които е построена, са желани от винарите, залагащи на качествени червени виновност. Според тях кошовата преса основава вино с доста по-фини танини по отношение на останалите типове преси.

Когато аленото вино завърши с ферментацията, виното се реалокира в различен контейнер, оставяйки след себе си гроздови люспи, смесени с вино, включващи семена и дръжки, в случай че са били употребявани цели гроздове, и доста евентуално обособени цели плодове. Полученото пресовано вино може да се преглежда като дестилиран израз на тероара, реколтата и метода на винопроизводителя. Мократа примес се трансферира в преса и бива смачкана.



Натискът е относително гальовен и не смачква семената или дръжките, в случай че се употребяват цели гроздове. Потокът от вино минава през отвори в коша и се излива в подложен съд изпод. Налягането се намалява отвесно, поради това и танините са по-фини. Губи се сокът от семената и дръжките, т.е. изцеждането не е оптимално, само че качеството става по-високо. А за крайния артикул това е доста значимо. Някои винопроизводители избират да имат дребна годишна продукция, само че с извънредно високо качество.

Когато употребявате кошова преса, дългият муден напън е от значително значение. Благодарение на него, може да се извлече повече сок. Това обаче може да отнеме до няколко часа време. Естествената дестилация оказва въздействие единствено при напредничав и муден напън. Виното е съвсем толкоз бистро в края, колкото и първоначално. Налягането се мери по отношение на силата, с която тече виното.

Дървената част на кошовата преса може да задържи вода, поради това е доста значимо да се изсуши след приложимост. Най-често това се прави посредством вентилатор.

Използването на кошова преса е по-окислителен развой, само че в наши дни изгодите от кислорода в ранните стадии на производството на вино са приети в целия свят. Освен това, в случай че сте решили да употребявате кошова преса, би трябвало да знаете, че при обработката на бяло вино, процесът може да отнеме 6-7 часа. При обработката на алено - до 2 часа.

Определено кошовата преса не е подобаваща за всяко винопроизводство. Тя е първокласен и удобен метод за сплескване на дребни партиди грозде. Големите партиди ще лишават прекалено много време и е допустимо това да спъва производството, вместо да го подкрепя.

При всяко състояние обаче кошовата преса за грозде ще продължи да бъде употребена и в бъдеще. Днешните модели са от солидна дървесина и се създават с разнообразни диаметри и с друга съдържимост. Могат да поберат от 50 кг до половин звук плодове. Най-често дървото, от което се създават, е бук. Това е здрава дървесина, която не основава проблеми след това.

Интересен факт е, че кошовата преса е допустимо да се употребява и за различен вид плодове, освен за грозде. Напълно подобаваща е за пресоването на сокове от всевъзможни овощни плодове. Така може да послужи за най-разнообразни цели за следваща обработка на реколтата. В домашното произвеждане и на вино, и на сокове няма по какъв начин да има различен апарат, който да е по-полезен.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР