Всички социални плащания са гарантирани в бюджета за тази година,

...
Всички социални плащания са гарантирани в бюджета за тази година,
Коментари Харесай

Министърът на труда: Всички социални плащания са гарантирани в бюджета за тази година

Всички обществени заплащания са обезпечени в бюджета за тази година, съобщи министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова в " Денят стартира ".

Тя уточни, че има нарастване от 235 млн. лева обществени доходи, които ще бъдат вложени в помощи. Ще бъде обезпечена помощ за всички потърпевши от наводненията в Западна България, които са подали молби за разпределяне на еднократна поддръжка.

Покрай наводненията е открито, че кандидатстването за еднократна помощ към фонд " Социална протекция " е усложнено, по тази причина с решение отпреди няколко дни тази процедура се улеснява.

" Полагаме оптимални старания да подсигуряваме по-високи приходи за повишение качеството на живот, въпросът е какви са опциите в средата на финансовата година. Ще се съобразим с опциите на страната в социално-икономическия подтекст ", уточни министър Шалапатова.
Започнати са договаряния за това по какъв начин пенсионната система дава отговор на потребностите на хората. Ще получим техническа помощ от Европейска комисия поради обстоятелството, че и в други страни на Европейски Съюз има застаряващо население и сходни провокации.

Има най-различни оферти за и срещу рухването на тавана на пенсиите, само че в министерството няма дефинитивно решение. Иванка Шалапатова отхвърли изказванието на Българска социалистическа партия, че посредством измененията в кодекса за обществено обезпечаване се лишават правата на пенсионерите на адвокатска отбрана при обжалване размера на пенсията.

" Регламентирана е смяна само по административен ред, когато едно лице не е задоволено от избрания размер на пенсията. Там концепцията е, че няма потребност да се наема юрист от пенсионера, а е задоволително да се пусне тъжба. Оттам по закон органът, в тази ситуация Национален осигурителен институт, би трябвало да събере всички данни, с цел да потвърди по какъв начин е образувал размера на пенсията. Ако пенсионерът реши да търси правата си по правосъден ред, няма никаква смяна в регламентацията ".
Ще има нарастване на заплатите на обществените служащи следващата година, въпрос на време е да се създадат плановете в бюджета, сподели министърът на труда.

" Ще държа всички хора в системата да бъдат способени и да са в помощ на децата в потребност, на младите, на възрастните и на хората на пазара на труда, които имат потребност от тенденция ".
Социалните услуги са увеличени от 200 преди 10 години, до 661 сега, като до края на годината ще се направи разбор в цялата страна за потребността от откриване на нови, сподели още Иванка Шалапатова.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР