Всички сме виждали как злоупотребата с алкохол се отразява на

...
Всички сме виждали как злоупотребата с алкохол се отразява на
Коментари Харесай

Вредата от алкохола върху координацията и вниманието

Всички сме виждали по какъв начин злоупотребата с алкохол се отразява на индивида - той губи способността си за съгласуваност на придвижванията си, което се вижда на всяко равнище в тялото. Поради това шофирането в нетрезво положение се не разрешава строго, както и работата с машини.

Как тъкмо алкохолът въздейства на мозъка, разстройвайки функционалностите му? Загубата на внимание и некоординираните придвижвания са забележимата изява на процеси, които протичат прикрито в мозъчната кора, а какви тъкмо са те? На този въпрос американски учени от Тексас посветили десетгодишни старания, в търсене на точния отговор.

Преди няколко години те стигат до забавен извод. Двете най-характерни феномени при алкохолно замайване се свързват с нарушавания в производството на норадреналин. Това е хормон, невротрасмитер, отделян от надбъбречните жлези.

На него се дължи нарасналото кръвно налягане и учестената сърдечна активност. Той има значимо място при работата на клетките на дребния мозък, както и някои места в мозъчната кора. До този пробив на учените се изплъзваха механизмите в развиването на тези процеси.

Пробивът в разгадаването на тази мистерия, биолозите реализират посредством опит. Те инжектират опитни мишки с алкохол по време на бягане по пътека за тичане. Заради съсредоточения в кръвта алкохол, мишките стартират да се препъват по-често и губят съгласуваност в придвижванията си. Наред с това се организират наблюдения в дребния им мозък, отговарящ за вниманието.

 щета от алкохола върху координацията

Откритието, което е направено, се показва в определяне на обстоятелството, че понижената централизация на норадреналин визира не невроните, както се е очаквало, а тези области в дребния мозък, където се намира глията на Бергман. Това е помощна мозъчна тъкан, в която се намират астроцитите. Те са спомагателни мозъчни кафези, пазещи невроните от увреждания. Те също по този начин контролират метаболитните процеси в тях и прочистват средата, в която работят.

Нарушавайки функционалностите на тези кафези, алкохолът стопира производството на норадреналин и това пречи на астроцитите да защищават невроните. Това пък води до проблеми в активността на тези места в дребния мозък, свързани с действия като съгласуваност или внимание.

Опитът на учените да подтикват тези кафези не съумява да върне вярното съгласуване на придвижванията на мишките. Това поражда подозрение, че алкохолът нанася и други вреди върху работата на дребния мозък.

Засега е ясно, че мозъчните функционалности са свързани тясно и всяка част от мозъка работи в синхрон с по-далечни зони. Освен това координирането на придвижването и вниманието евентуално се прави от повече ангажирани зони на мозъка, в сравнение с се допуска.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР