Всички сме в шок от потвърдената присъда на Петър Маринашки.

...
Всички сме в шок от потвърдената присъда на Петър Маринашки.
Коментари Харесай

Разтърсващо! Осъдиха Маринашки на 5г. затвор. Почернени родители: Това е стимул за джигитите

Всички сме в потрес от доказаната присъда на Петър Маринашки. Това разяснява пред „ Марица “ Тодор Бараков, татко на починалия в злополуката край Кадиево Тошко, по отношение на решението на апелативните магистрати. Вчера съдът удостовери наказването от 5 години затвор и 8 години без брошура за водача на БМВ-то ковчег, което се заби в дърво на 11 ноември 2020 година
„ Мотивите на съдията са под всякаква рецензия. Ще апелираме присъдата пред Върховен касационен съд “, акцентира Бараков.
Според апелативните магистрати, окръжният съд, разгледал делото като първа инстанция, е решил деликатно всички смекчаващи и отегчаващи отговорността условия и е наложил заслужено наказване на Маринашки.
В решението на апелативния съд от 28 страници се показва, че като смекчаващи отговорността условия е належащо да се преценяват положителните характеристични данни за него. По делото са показани позитивни характерности от местоработата, висшето образователно заведение, в което той е записан като студент, преподаватели по два непознати езика, чиито курсове посещава Маринашки, в това число подписка от съседи, а по този начин също и чистото му правосъдно минало.
Установено е, че той е оказал помощ при изваждане на потърпевшите момчета от авариралия автомобил.
Основна причина за настъпване на произшествието е загубата на надзор над автомобила, настъпила поради това, че по делото е несъмнено потвърдено, че по време на пътуването седалката на Маринашки е била подритвана от седящия зад него сателит и това е довело до отклоняване на вниманието му в тази посока. Това събитие е признато и от прокурора, изготвил обвинителния акт. То е открито от показанията на голям брой очевидци, разпитани по делото.
Като отегчаващи отговорността условия са признати предходните нарушавания на разпоредбите за придвижване, за които Петър е глобен, в това число и позволени две леки катастрофи по негова виновност с материални вреди. Събрани са доказателства за присъединяване му в нерегламентирани съревнования с други коли. Освен това преди произшествието той е управлявал лекия автомобил БМВ с превишена скорост, която не е в причинна връзка с случая, само че също е взета поради при установяване размера на наказването.
Пред апелативния съд беше изяснена повода, заради която полевият наркотест, изработен на мястото на случая, е дал негативен резултат, а при направената кръвна проба е открито съществуване на наркотично вещество. Експертиза, осъществена от най-изявените експерти по токсикология във ВМА – София, откри, че заради съществуването на ниска централизация на характерния метаболит на наркотичното вещество е нямало по какъв начин то да бъде открито с полевия наркотест. Това е станало допустимо само след проучване на кръвната проба. Поради това съдиите изрично отхвърлят версията за позволени пропуски при осъществяване на теста от страна на полицейските чиновници, посетили злополуката.
Същата експертиза е показала, че приемът на наркотичното вещество е станал към 24 часа преди осъществяване на инспекцията с техническо средство. Поради това апелативният съд преценява като безпричинно изказванието на отбраната, че Маринашки използвал наркотичното вещество след произшествието, а не преди да седне зад кормилото.
Назначената от апелативния съд автотехническа експертиза опровергава и тезата на водача на БМВ-то ковчег, че причина за мелето е ненадейно настъпила техническа нередовност на автомобила. Според заключението на вещото лице, единствената причина за злополуката е загубата на надзор над немското возило, довела до напускането на платното за придвижване с последвал удар в крайпътно дърво.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР