Всички сме имали кожни проблеми на 10-14-годишна възраст, но тогава

...
Всички сме имали кожни проблеми на 10-14-годишна възраст, но тогава
Коментари Харесай

Акне в зряла възраст: Какви са причините за него и как да го изключите от живота си

Всички сме имали кожни проблеми на 10-14-годишна възраст, само че тогава непрекъснатото акне беше елементарно обяснимо: юношеството и обвързваните с него хормонални промени, които засягат лицето, са нещо обикновено за всеки. Но в случай че годините минават, а акнето не желае да ви напусне или се появява още веднъж, обстановката се усложнява.

Можете да се обърнете за помощ към голям брой лосиони, серуми и кремове, без да навлизате в сериозен разбор на зародилите проблеми, само че този метод не подсигурява, че досадните пъпки ще бъдат отстранени. За ефикасна битка с акнето в зрелост е доста значимо първо да се изчислят действителните фактори, които са предизвикали развиването на заболяването, и едвам по-късно да се пристъпи към лекуване. Ето кои са най-важните аспекти на битката с акнето в зрелост.
Защо се появяват пъпките?
Запушените пори са директен път към акнето и детайл, който постоянно подценяваме. Порите заобикалят всеки космен фоликул и са значима част от структурата на кожата, защото в тях се намират мастните жлези. Последните отделят себум (мазнина), който защищава кожата и я прави мека. Ако пората е запушена заради насъбрана нечистотия, мъртви кафези, непотребни мазнини и бактерии, тогава е по-вероятно в тази област да се появи пъпка.

Понякога постоянното и надълбоко разчистване може да бъде изцяло задоволително за качествена предварителна защита на акнето. Но в множеството случаи е мъчно да се дефинира къде свършва локалният обрив и къде стартира акнето. Струва си да се вземе поради фактът, че не е толкоз елементарно да се дефинират аргументите за акне в зрелост.

Класическата поява на акне се характеризира с появяването на първите обриви при започване на пубертета, като най-често това се случва на възраст сред 9 и 13 години. Това се дължи на особеностите на хормоналния декор и унаследената генетично нараснала сензитивност на мастните жлези на кожата. С напредването на възрастта равнището на половите хормони се възстановява, само че нарасналата сензитивност на кожата към тях остава. До 20-годишна възраст като предписание болестта отшумява от единствено себе си или протича в по-лека форма, само че склонността към акне остава.
Причините за акне в зрелост
Факторите, които могат да доведат до обостряне на акнето при възрастни, са:
1. Неправилна грижа вкъщи
Това се отнася до потреблението на нискокачествена козметика, която може да докара до задръстване на порите. Когато избирате артикули за грижа за кожата, е целесъобразно да изберете артикули с надпис " некомедоногенни ". При избора на крем е желателно да се обърнете към леки (флуидни) текстури.

Доста постоянно срещана причина за обостряне на акнето е потреблението на растителни масла за навлажняване на кожата, изключително по време на масаж. Някои слънцезащитни артикули също могат да провокират инфектиране.
2. Неправилна професионална грижа за кожата
Агресивните химически пилинги и механичното разчистване на лицето могат да провокират поява на акне. Ето за какво, преди да се подложите на процедура в салона, е доста значимо да определите дали тя подхожда на вашата кожа.
3. Слънчеви бани
Излагането на ултравиолетови лъчи води до смяна в състава на себума и понижава локалния имунитет на кожата. В началото излагането на слънце основава чувство за възстановяване на положението на кожата, само че по-късно по предписание следва утежняване.
4. Хранене
Консумацията на мазни, пържени храни, млечни артикули и храни с висок гликемичен показател може да повлияе на състава на себума и активността на мастните жлези, което води до обостряне на болестта.
5. Вредни привички
Тютюнопушенето утежнява акнето, а стресът, нарушаването на съня и бодърстването провокират съмнения в хормона кортизол, който индиректно въздейства върху активността на мастните жлези.

Понякога акнето при възрастните може да се появи заради контакт с някои химикали (хлор, бром, йод), медикаменти (стероиди, литиеви препарати), както и от носене на тесни, недишащи облекла. Акнето при възрастни изисква консултация с доктор, с цел да се изключат болести на ендокринната система.
Как да се оправим с акнето в зрелост?1. Продукти със съставки срещу акне
Първата и най-важна стъпка, в случай че решите да се сбогувате с акнето, е да изберете верните артикули за грижа за кожата. Ефективните съставки срещу акне са салицилова, гликолова, полихидрокси, азелаинова киселина, ретиноиди, бензоил пероксид и други.
2. Ексфолианти
Ексфолирането е значима стъпка в рутинната грижа за кожата, която би трябвало да имате поради, в случай че се борите с акне или търсите цялостна рутинна грижа за кожата. Какъв ексфолиант да изберете - химически или физически - този въпрос е добре да обсъдите с кожен лекар, с цел да осигурите най-деликатното разчистване. То ще отвори порите на кожата и ще предотврати възпалението. Експертите поучават да се обърне особено внимание на гликоловата киселина - идеална съставна част в доста химически ексфолианти, и да се избират маските пред стандартните почистващи средства - т.е. тези артикули, които ще останат върху кожата ви за известно време. Важно: спазвайте режима, обозначен на опаковката и не ексфолирайте кожата прекомерно постоянно, с цел да не я изсушите.
3. Локално отнасяне
Локалната профилактика и лекуване на акне е един от най-ефективните способи, който оказва помощ за обезвреждане на нездравословните бактерии, причиняващи акне. Отличен вид биха били продуктите с бензоил пероксид
4. Перорални препарати
В взаимозависимост от тежестта на акнето може да се окаже, че препаратите за локално приложение нямат стремежи резултат, и тогава има смисъл да се консултирате със експерт и да се лекувате със специфични лекарства. Например, хормоналното акне се предизвиква от процеси в организма, които не могат да бъдат предотвратени с външни медикаменти.
Източник: dama.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР