Всички сме чували и поне веднъж употребявали изкуствения подсладител захарин“.

...
Всички сме чували и поне веднъж употребявали изкуствения подсладител захарин“.
Коментари Харесай

Как напитките „без захар“ ни правят дебели и болни

Всички сме чували и най-малко един път употребявали изкуствения подсладител „ захарин “. Спомням си доста пъти, в които мислейки си, че съм на диета и отказвах захар, пусках в чая и кафето тези мънички таблетки, направени от първата в света изкуствена захар. С времето забелязах обаче, че смяна в тежестта или здравето, с помощта на това вещество, няма. Аз привикнах да пия кафе и чай без захар, само че множеството хора, които познавам, не престават да употребяват захарни заместители.

В тази публикация желая да открия за какво захарните заместители  в действителност нямат разлика от захарта във връзка с диети и заболявания. Защо по този начин известната „ диетична сода “ въобще не е такава.

Диетичната кока-кола е второто по известност безалкохолно след елементарната. Следвайки тренда, производителите пуснаха на пазара над 6000 „ диетични “ продукта. Любимите ни питиета и лакомства в диетична форма! Звучи напряко прелестно, нали? ВСАА питиета, енергийни питиета, вкусни сокове... Всичко ни се даде в мечтаната от нас форма – без захар!

След захарина се появиха и други заместители, които нашумяха като по-натурални и ниско калорични. Така се появи и сиропа от агаве, модифициран от растението агаве. След него се появи стевия, дестилат от листата на южноамериканското растение Stevia rebaudiana, с най-малък резултат върху кръвната захар. Други известни заместители на захар са царевичен сироп, оризов сироп, всички захарни заместители със постфикс –оза, като фруктоза, сукроза и други, всевъзможни захарни заместители с префикс –изо, като изоглюкоза, всичко с името сироп, кленов сироп и всичко с името захар, била тя кокосова захар, кафява захар и така нататък

С увеличението на захарните заместители, учените откриват и разгръщане броя на сърдечни болести, което ги кара да създадат проучвания на потребителите на питиета „ без захар “. Те откриват, че броят на хората, страдащи от метаболитен синдром, удари, сърдечни офанзиви, затлъстяване, нараства с използването им на питиета „ без захар “. Така дългогодишните клинични проучвания потвърждават, че изкуствените подсладители са доста огромна щета за здравето на индивида.
Макар да нямат калории, въглехидрати, захар, а някои указват, че имат безчет витамини, диетичните питиета усилват риска от сърдечни и метаболитни болести, както и затлъстяване.

Но за какво? Нали са без „ неприятни “ съставки!
Защото повода не е в калориите или в синтетичните витамини и минерали. Причината е в инсулина! Изкуствените подсладители може да спомагат за понижен брой признати калории дневно, само че те повишават равнищата на инсулин, а инсулинът е това, което ни кара да складираме мазнини и да дебелеем. Инсулинът е и повода за диабет.

Приемайки подсладител, хормоните реагират също както и при приема на бяла захар, няма никава разлика. Инсулинът ще се повиши без значение от това дали поглъщате същинска захар или изкуствена. Да не приказваме, че пък покачването му ще провокира апетит за още захар и от една напитка, те ще станат две и така нататък Диетичните питиета просто не са по никакъв начин диетични. Единственото им преимущество е неналичието на калории, само че това може да се реализира и с чиста вода с наквасен горски плод в нея – превъзходен пресен усет с минимална захарна съставна част.
Замисляли ли сте се дали познавате някого, който е измършавял с помощта на захарен сурогат?

Джани Ролистенова е някогашен професионален състезател и треньор в шведския народен тим по синхронно плуване. Понастоящем е мениджър на верига за доставки на хотели и по този метод претворява в работата си пристрастеността си към здравословното хранене.Практикува от време на време недояждане, умел деятел на осъзнатото хранене и приготвянето на храна в домашни условия. Последовател на метода OMAD (One meal a day) и кетогенното хранене.
Автор е на уеб страницата www.glad-bg.com
Инстаграм: @jannyniwayan
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР