Всички сме чували, че хора от отсамната страна на барикадата

...
Всички сме чували, че хора от отсамната страна на барикадата
Коментари Харесай

Дългата резервна скамейка на организираната престъпност

Всички сме чували, че хора от отсамната страна на барикадата в битката против престъпността се случва да прескачат бариерата и да заработват при неприятните. 
Това е не тъкмо обикновено, но е разумно - когато се бориш с нещо и някого, постоянно се получава осмоза, при която всеки добива от чертите на врага си. Затова и като съблечеш униформата на махленски служител на реда и го сложиш до махленски престъпник, мъчно ще ги различиш. А примерно един виолончелист ще се разграничава и от двамата. 
Та както казахме - всички сме чували, че хората оттук барикадата прескачат и оттатък, но в никакъв случай не бяхме срещали толкоз искрено признание като това на профилираната съдийка Вилислава Ангелова.
Във връзка със закриването на профилираното правораздаване тя напълно чистосърдечно разкри проектите си за кариерно развиване с тези думи: 
" Дори да ни изхвърлите от системата, проведените незаконни групи с наслада ще ни одобряват... Ние 10 години се обучавахме, в действителност научихме доста. В залите ни се явяваха най-елитните юристи в България. От всяко едно дело ние се учихме и по тази причина се научихме. Ние към този момент се научихме “.

Златни думи и поразителна искреност! 
Да забележим кои други професионални общности през годините захранваха с фрагменти проведената престъпност, само че нямаха доблестта да го кажат толкоз намерено. 
1. Спортисти. В Зората на Прехода първите силови групировки, които постановяваха новия пазарен и обществен ред, бяха групировки на спортисти. Това, което през днешния ден назоваваме " мутри ", при започване на 90-те бяха известни като  " борците ". Освен борци, в престъпни престижи тогава се преквалифицираха доста гребци, щангисти, боксьори. Днес значително фрагменти за бизнеса дават клубовете по ММА и свободните боеве, както и момчетата с общофизическа подготовка вид фитнес. 
2. Хора от службите за сигурност.  Освен служителите на реда, които са в непрекъснат контакт с контингента и щеш не щеш сами стават контингент, всички други особено подготвени бойци постоянно могат да се осъществят и на свободния пазар за силови действия. Стига да имат кураж или " сърце " за тая работа, както споделят джентълмените на ориста. 
3. IT експерти.  Вече всяка просвета и всеки бизнес се нуждаят от хора, които могат да боравят с данни, досиета, достъп до основна информация. 
4. Правосъдна система, адвокатура. Не всички имат смелостта на профилирания мозък, който се похвали, че отива при Мафията, в случай че му закрият службата. Но всички от системата са на една крачка от проведената престъпност. Дали ще създадат тази крачка и дали това ще е сполучлива стъпка, зависи от доста работи, да вземем за пример да са дискретни. В този смисъл подозираме, че простодушно откровената Вилислава Ангелова може и да не се уреди на добра престъпна работа. В тоя бизнес е значимо да знаеш доста и да приказваш малко. 
5. Данъчни, финансисти. Най-белите якички в икономическата Зона на здрача. Прането на пари е като прането на якички.
6. Журналисти, пропагандисти, астролози, манекенки, психоложки. Не ме питайте за какво са в една точка и по какъв начин прескачат бариерата.
***
Поука.
Колкото и да заплаща страната или законен шеф за някаква специфична услуга, за способните хора постоянно съществува изкушението да проработят на частно още и още - с способи, близки до закона. Над всичко като майка орлица бди и управлява тези процесите политическа система. 
И по отношение на тази извечна истина постоянно би трябвало да си припомняме мъдрите думи на Цветан Цветанов-Цецерон от предишното десетилетие - на въпроса кой е оказал помощ на еди-кой си престъпник да израсне толкоз, Цецерон отговори:

" Това става с поддръжката на политическата класа... И от някогашни вътрешни министри, и от политици, които са били в ръководството на страната. Дами и господа, политици, когато управлявахте, за какво позволихте тези лица да израснат и да станат такива вековни дървета, които доста мъчно можеш да ги обрулиш в днешните условия, в които те към този момент са станали фактори и имат невероятните въздействия в доста от секторните политики в страната???? "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР