Всички се обединихме в усилието да предотвратяваме недостига на медикаменти.

...
Всички се обединихме в усилието да предотвратяваме недостига на медикаменти.
Коментари Харесай

Меджидиев: Липсват 9 медикамента в аптеките, задържане по складовете няма

Всички се обединихме в усилието да предотвратяваме дефицита на лекарства. Не да стигаме до дефицит, а да предотвратяваме в аптечната мрежа. Много старания са положени и от новото управление на националния съвет по цени и реимбурсиране. Това съобщи доктор Асен Меджидиев, длъжностен министър на опазването на здравето, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Меджидиев сподели, че са се взели решения за основаване на единна номенклатура на лекарствените артикули, отпускани по лекарско наставление, която ще бъде обвързвана с машинно четим продуктов код върху всеки медикамент. Той посочи, че това ще разреши потреблението на мобилно приложение на всеки пациент и всеки доктор, посредством което ще може да се осведоми за цената на всеки медикамент и то пози метод се вкарва надзор върху цените на лекарствените средства, а не да се разяснява, че има цени, които надвишават допустимите.

" Единната номенклатура ще разреши по-бързото следене на доставените в България, а и отпусканите на пациенти количества лекарствени артикули на база на постъпващите от участниците информация в електронната система за следене, както и разбора за аргументите за дефицита за всеки един съответен лекарствен артикул ", изясни Меджидиев.

Той заяви, че сега се работи по логаритъм, в който способените органи ще могат да подхващат ограничения за всеки дефицит на съответен медикамент, тъй като се оказва, че факторите за дефицит на лекарства са доста сложни.

Меджидиев добави, че концепцията на министерството на опазването на здравето не е в глобите, а в възстановяване на контрола и попречване стигането до дефицит. " В момента липсват към 9 медикамента, само че след ограниченията, които взехме още от предходната седмица, част от медикаментите успяхме да доставим и да попаднат в аптечната мрежа ", изясни той.

Служебният министър на опазването на здравето уточни, че откритите нарушавания са доста дребни и не са повода за дефицита на медикаменти. " Причината е доста сложна. Обърнах внимание, че би трябвало да се създадат законодателни проблеми в системата за електронно следене. Там е главният проблем ", акцентира той.

Меджидиев е безапелационен, че задържане по складовете няма. " Тази осведомителна система, която сътворяваме ще помогне и на аптеките да виждат каква наличност има в складовете и да изискват зареждане ", означи той. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР