Всички с интерес очакваме 1 септември, за да видим до

...
Всички с интерес очакваме 1 септември, за да видим до
Коментари Харесай

Платежните сметки за основни операции са поставени под засилен контрол срещу изпиране на пари

Всички с интерес чакаме 1 септември, с цел да забележим до какъв брой и с какъв обсег ще е обещаният бонус от държавното управление за освободени от такси и комисионни интервенции от сметките, по които жителите получават своите заплати, пенсии и помощи.

Както към този момент стана ясно въпросния
бонус ще може да се употребява, когато описаните нагоре приходи се получават по така наречен платежна сметка за съществени интервенции. Според Закона за платежните услуги и платежните системи тя може да бъде получена единствено от жители, които нямат друга сметка в банка. И от последните прессъобщения на Министерството на финансите излиза наяве, че неналичието на сметка в банка също е наложително изискване за приемане на бонуса за разкриване на сметка за приемане на заплати, пенсии и помощи, чието изтегляне ще става без банкови такси. Защото, както към този момент казахме, замисълът е това да става точно посредством въпросната платежна сметка за съществени интервенции.

Както към този момент писахме в предходни материали всички тези условия слагат под въпрос до каква степен най-уязвимите пластове от популацията ще могат да се употребяват от този
бонус, тъй като да вземем за пример пенсионерите, или преобладаващата част от тях, получават дължимите им от страната пари по сметка. И към момента няма отговор на въпроса дали това ги изключва от групата на лицата, имащи право на въпросната платежна сметка за съществени интервенции. Същото важи и за немалка част от лицата вземащи помощи.

Освен всички тези неясноти, е добре да се знае, че въпросната сметка нито е безвъзмездна, нито е основана, с цел да обезпечи на лица с ниски приходи в една страна банкови услуги, за които не се дължат такси и комисионни. В това отношение българският законодател с последните си решения записани в преходните и заключителни разпореждания на Закона за държавния бюджет показва надълбоко непознаване на философията на европейските наставления засягащи финансовия бранш и задачите, с които те се одобряват. А непознаването на тази материя прави политическите опити за нейното побългаряване проблематични за самите български жители.

Истината е че платежните сметки за съществени интервенции е основана по силата на европейска инструкция, чиято цел бе да интегрира многочислените емигранти, най-много от Азия и Африка, в европейската финансова система. Проблемът бе че ставаше дума за милиони хора, които заради неналичието на каквато и да е финансова история в страните от Европейски Съюз не можеха да получат банкови сметки. А такива им бяха нужни, с цел да си получават помощите. А заради ниските им приходи тези сметки трябваше да с а с най-ниските вероятни такси и комисионни. С най-ниските, само че не и без такси и комисионни.

Доколкото въпросните сметки бяха основани, с цел да обслужват насъщните потребности на хора, множеството от които идват от страни с висок рисков профил във връзка с прането на пари и финансирането на тероризма, бе въпрос на време те да бъдат сложени под засилен надзор от страна на финансовите регулатори. И това време настъпи. На 24 август Управителният съвет на Българска народна банка взе решение, че ще съблюдава допълненията в насоките на Европейския банков орган по отношение на политиките и механизмите за дейно ръководство рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризма. И с цел да няма никакво подозрение, както тъкмо се има поради ще цитираме буквално част от известието на Българска народна банка.

" С измененията се дефинират по-подробно политиките, процедурите и механизмите за надзор, които кредитните и финансовите институции следва да ползват, с цел да понижат и ръководят дейно рисковете от ИП/ФТ в сходство с член 8, параграф 3 от Директива (ЕС) 2015/849, в това число ограничения във връзка с даването на платежна сметка за съществени интервенции в сходство с член 16 от Директива 2014/92/ЕС. С Насоките се вкарва условието кредитните и финансовите институции да вкарат чувствителни към риска политики и процедури, с цел да подсигуряват, че техният метод към използването на ограничения за сложна инспекция на клиента не води до безпричинно отнемане на клиенти от легален достъп до финансови услуги ", написа в известието на Централната банка.

Ясно е че въпросната регулация не цели да забрани откриването на сходни сметки, а единствено ускорява контрола те да не се употребяват за прехвърляния, посредством които се изпират пари или се финансират терористи. Например да се ограничи опцията коренен детайл дошъл в Европейски Съюз под прикритието на емигрант то Афганистан, Сирия или Либия, да вземем за пример, да получава средства за своята терористична активност през такава сметка. Или сметките на бежанци да се употребяват за финансови интервенции прикриващи схеми за данъчни измами.

Но заради великата мъдрост и дълбока обществена отговорност на българските парламентаристи в този момент на същия този засилен надзор ще бъдат подложени освен емигрантите у нас, които са получили сходна сметка с платени банкови услуги, само че всички български жители, които получат правото и решат да се възползват от него за прилагане на сходна сметка с опцията да правят през нея интервенции без такси и комисионни. А въпросният надзор може да е обвързван с много неприятности и затруднения изключително в случай че в нея с изключение на пенсии помощи се появят и други средства със чудноват на пръв взор генезис. Това важи за най-много жителите ни от малцинствата, които получават пари от работещите в други страни от Европейски Съюз свои родственици. Така че няма да е изненада в случай че има случай наличностите от пенсии и помощи по сходна сметка да бъдат блокирани, в случай че по тях се получи някой превод извън с на пръв взор чудноват генезис.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР