Всички ресурси трябва да бъдат мобилизирани за това страната ни

...
Всички ресурси трябва да бъдат мобилизирани за това страната ни
Коментари Харесай

Илхан Кючюк: Да мобилизираме всички ресурси за пълноправно членство в Шенген до края на годината

Всички запаси би трябвало да бъдат мобилизирани за това страната ни да стане пълновръстен член на Шенген до края на годината. Това сподели евродепутатът и водач на европейските либерали Илхан Кючюк в изявление за Българска телеграфна агенция в Страсбург.

Нашият фокус би трябвало да бъде до последните дни на годината да използваме всяка една опция, с цел да активизираме сътрудници, добави Кючюк.

Ако няма обвързващ темперамент с пълноправното приемане на България в Шенген, това не наподобява като съществено предложение, сподели Кючюк във връзка позицията на Австрия, че е подготвена за разхлабване на ветото против влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство, само че за въздушния трафик. Ако има единствено приемане по въздух, без спомагателни гаранции, пътна карта или обвързващ механизъм, с който страната ни в обозрим период да влезе в Шенген, това ще подкопае националната позиция, счита евродепутатът.

България не може да одобри мигранти отвън законоустановените механизми, а те са част от европейското законодателство. Вече сме поели ангажимент да приемем 200 мигранти, идващи от Кипър и Гърция и доколкото знам, повече от 40 към този момент са признати, сподели още Кючюк.

Според него Шенген има потребност от промяна, само че с оставянето на България и Румъния отвън Шенгенското пространство не решаваме нито един от въпросите, които стоят пред Шенген като система, а тъкмо противоположното – разрушаваме доверието, тъй като Шенгенското пространство се крепи на доверие на обособените страни, членуващи в него. Шенген би трябвало да се употребява с доверието на всички участници в него и да работи за това напредването да става по-максимално бърз и омекотен метод, съобщи Илхан Кючюк.

Голяма част от българските жители живеят със справедливото чувство, че Европейски Съюз им лишава, а не им дава опция за по-задълбочена интеграция изключително когато сме изпълнили всички критерии, сподели Кючюк в отговор на въпрос дали забавянето на приемането на България в Шенген ускорява евроскептицизма в страната ни.

Разделянето на кандидатурите на България и Румъния за Шенген би било стратегическа неточност на всички, счита евродепутатът. Не обслужва интереса нито на България, нито на Румъния, нито на Европейски Съюз, счита евродепутатът.

Европейски Съюз подписа и се причисли към доста климатични пактове, а чакането на камионите (по границите – бел.ред.) нарушава значително подписаните съглашения от самия Европейски Съюз, като въглеродният отпечатък има голяма щета върху природата, разяснява още Илхан Кючюк.

Министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е подготвен да разхлаби ветото за разширение на Шенгенското пространство с България и Румъния, оповестиха австрийски медии преди дни. В известието, оповестено в неделното издание на вестник " Курир " и в електронното издание в събота вечер на вестник " Клайне цайтунг ", представени от австрийската информационна организация АПА, се споделя, че съгласно сведения, получени от държавни кръгове, границите могат да бъдат отстранени, най-малко за въздушния трафик. Сухопътните граници ще запазят настоящия си статут, като България и Румъния публично няма да бъдат членки на Шенген.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР