Всички решения за българската сигурност се вземат от правителството и

...
Всички решения за българската сигурност се вземат от правителството и
Коментари Харесай

Стефан Янев: Решенията за българската сигурност се вземат от правителството, не се налагат от НАТО

Всички решения за българската сигурност се вземат от държавното управление и не се постановат от НАТО, съобщи министърът на защитата Стефан Янев при откриването на годишната конференция на началника на защитата. Темата тази година е  адаптирането на въоръжените ни сили по концепцията на НАТО за въздържане и защита в евроатлантическата зона.

„ Напрежението по границите с Украйна има отрицателни последствия за българската национална сигурност “, сподели Янев:

„ Продължава наклонността за трайна смяна в стратегическия боен баланс на силите в региона на Черно море. След военно-техническите разбори и полемики в разнообразни комитети и работни групи на Алианса идва ред на значимите политически решения и поемането на политическа отговорност. Затова, влизайки в детайлите на полемиките, следва да си даваме сметка, че точността и обективността на военните оценки и на изразените национални позиции в НАТО са извънредно значими “.

Министър Янев сподели, че с представители на Държавния департамент ще се разиска опцията при сформирането на батальонна бойна група на НАТО да вземат участие американски военни:

„ Лятото евентуално ще имаме връзки по тематиката дали американски детайли, сили могат да вземат участие в състава на българската батальонна бойна група. Това е естествен диалог, само че решенията ще се вземат след същинските диалози на военно-техническо равнище. Предстои среща на министрите на защитата на НАТО през идната седмица, в случай че не се неистина, и по-късно към този момент ще имаме небосвод за военно-техническите диалози “.

В конференцията на началника на защитата взе участие и началникът на щаба на Съюзното командване на силите на НАТО по интервенциите адмирал Йоахим Рюле.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР