Всички помним зрелищния скандал с банкнотите с лика на Тодор

...
Всички помним зрелищния скандал с банкнотите с лика на Тодор
Коментари Харесай

ГД-ГВА и новият й шеф: Падна хеликоптер, но защо няма искане за оставки

Всички помним зрелищния скандал с банкнотите с лика на Тодор Живков, които полетяха над главите на летовниците в Слънчев Бряг. Те бяха разпръснати от хеликоптер, който пък нямаше право да лети толкоз покрай земята. Заради случая бе уволнен шефа на Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация ” (ГД-ГВА). Уволнен бе и водачът на хеликоптера.

Но на вакантното място в ГД-ГВА идва нов началник.

А сигнал до SafeNews разкрива забавна биография. Става дума за Анелия Маринова, която се подвизава под семейството “Кръсточева ”. Тя е банкрутирала две авиационни компании

Първата е “Алма Тур “. Тя оставя хиляди съветски туристи по летищата във Варна и Бургас и е натрупала дълг от 3.6 млн евро към България Ер. През 2011 година компанията стопира да оперира и стартират каузи. В нея Кръсточева има дял от 10% и се занимава точно с полетите сред Русия и България.

Фирмата разгласи банкрут през 2016 година с големи задължения. Прокуратурата насочи обвинявания персонално против Анелия Кръсточева и шефа на компанията за позволените нарушавания и изоставените пасажери.

След “Алма Тур ” Кръсточева основава “Ер Брайт ”.  Според сигнала до SafeNews тя не съумява да вземе лиценз за Авиационен оператор. Въпреки това обаче наема личен състав както и един АН-26 от литовската компания “Раф Авия ”. Ер Брайт ” извършва полети с тези самолети без да има лиценз до края на 2012 година. През този интервал тя натрупва нови задължения, неплатени заплати и осигуровки, не платени горива, летищни такси и други

През 2013 година Кръсточева съумява да продаде компанията, оставайки неин виновен началник. С помощта на престижа и положителното финансово положение на новите притежатели съумява да вземе лиценз за авиационен оператор. Покрити са всички неизплатени заплати на работещите в компанията. Купува се и още един аероплан. При по-обстоен обзор на финансовото положение, притежателите установяват скрити задължения, премълчани и неосчетоводени от Кръсточева.  Заради това тя е освободена

Но Кръсточева не стопира до тук. Тя основава трета компания “Брайт Флайт ООД “

В нея тя е съучастник с литовец, който предлага на лизинг 3 самолета. В началото Анелия има 100% от капила на сдружението, само че откакто наема на лизинг самолетите на литовеца, разделя капитала на компания 50:50 с дъщерята му Линара. Артурас Тамулионис е притежател на самолетна компания Авиавилса – прочут с престъпното си минало в страната си.

 Брайт Флайт, неизплатени заплати Снимка: SafeNews

Твърди се, че Кръсточева е имала положителни персонални връзки в Групово дело ГВА. Така тя съумява да се измъкне от техните инспекции. В един случай, макар че водачи се олакват от това, че от няколко месеца не получават заплати в “Брайт Флайт ”, ограничения не се взимат.

И тази компания банкрутира, оставяйки на земята три самолета и водачи без изплатени заплати. Но Кръсточева не стопира до тук.

 Брайт флайт, банкрут Снимка: SafeNews

Тя създава  “Флайт2Скай ” – самолетна компания за транспорт на пасажери и товари с лиценз за Авиационен Оператор от Групово дело ГВА, която с цел да има европейско присъединяване повече от 50% употребява гръцки жител с 51% благосъстоятелност. Там действителен притежател е Джумбер Якобадзе – притежаващ украински паспорт, само че по националност грузинец. Той също е със съмнителна известност.

SafeNews напомня, че Групово дело ГВА дава отговор за сигурността на целия авиационен превоз в страната. Въпреки че полетът над туристите в Слънчев бряг е бил позволен, някогашният началник изгуби работата си, защото хеликоптерът е можел да падне във водата. Преди дни обаче, до момента в който на поста е точно Анелия Маринова (Кръсточева), в действителност падна хеликоптер.

Въпросът е за какво никой не търси оставка в този момент? 

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР