Всички партньори в управляващата коалиция ясно сме заявили какви са

...
Всички партньори в управляващата коалиция ясно сме заявили какви са
Коментари Харесай

Министър Гьоков: Чрез актуализацията на бюджета ще намерим решения на новите рискове

Всички сътрудници в ръководещата коалиция ясно сме декларирали какви са задачите и нужните дейности за превъзмогване на инфлацията и рецесията от усложнената интернационална конюнктура.

Общите решения ще дойдат с актуализацията на бюджета в средата на годината, посредством която ще отговорим на новите потребности, цели и опасности “. Това сподели министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков на конференция „ Работеща България за бъдещето на труда “. Форумът се провежда от Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България.

Той уточни, че следва осъвременяване на пенсиите и предприемането на ограничения, които ще подобрят адекватността и устойчивостта на пенсионната система като цяло. На дневен ред е и разискването на опциите за актуализиране на минималната работна заплата, както и подготовката на механизъм за определянето на нейния размер в бъдеще съгласно растежа на приходите и стопанската система на страната.

Министър Гьоков акцентира, че в в осъществяване на Споразумението за взаимно ръководство на България държавното управление и в частност Министерството на труда и обществената политика са подхванали редица ограничения, които към този момент способстват за ограничение на явлението „ работещи небогати “, понижаване на бедността и общественото изключване, както и за възстановяване на изискванията на труд и салдото сред професионалния и персоналния живот. „ Ключов миг е обвързването на обществените помощи с линията на беднотия. Това подсигурява еластичност и адаптивност на системата за обществена протекция към факторите, влияещи върху виталното ниво и отразяващи съответно обществено икономическата конюнктура “, сподели министърът на труда и обществената политика.

В изявлението си Георги Гьоков подчертава върху задачите на България в Плана за деяние по Европейският дирек на обществените права до 2030 година В тях са заложени понижаване на хората в риск от беднотия и обществено изключване със 787 000 души, увеличение на коефициента на претовареност на популацията от 20 до 64 години до 79% и повишение на каузи на възрастните, взели участие в образование през предходните 12 месеца до 35,4%. По данни на Националния статистически институт с близо 130 000 са намалели българите под линията на беднотия през 2021 г.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР