Всички основни показатели в индустрията са нагоре и през 2020

...
Всички основни показатели в индустрията са нагоре и през 2020
Коментари Харесай

Въпреки пандемията: Отличен ръст от 6,6% на аутсорсинг секто...

Всички съществени индикатори в промишлеността са нагоре и през 2020 година. София, Пловдив и Варна остават главните хъбове, които приютяват бизнеса, доминиран от младите.

Родните аутсорсинг компании и офиси на интернационалните компании в този отрасъл бележат растеж от цели 6,6% на годишна база по отношение на миналата 2019 година Макар и секторът да е осъществил доста по-забележителни резултати обратно във времето, сходен растеж на общия декор на останалите промишлености посред коронавирус пандемията е повече от впечатляващ.

От Асоциацията за нововъведения, бизнес, услуги и технологии (AIBEST), която наследи Българска аутсорсинг асоциация, показват, че фирмите у нас регистрират 2020 година като следващата сполучлива. В изискванията на световна финансова и здравна рецесия действителният принос на бранша към Брутният вътрешен продукт на България през 2020 година е над 6,5 милиарда лв..

Друга позитивна наклонност, която асоциацията регистрира, е, че бизнесите в аутсорсинга и високите технологии остават най-предпочитаният шеф. И има за какво. Този бранш усилва разноските си за чиновници и надлежно платените налози. Секторът за изнесени услуги в България се оказа най-подготвен да посрещне провокациите, които пандемията сътвори за чиновниците. Около 90% от чиновниците в тези компании са били проведени да продължат работата си отвън офисите още в първите дни на всеобщото заразяване.

Въпреки това, миналата 2020 година изправи модерните софтуерни компании пред най-голямата рецесия от началото на развиването им в България. Макар и самите аутсорсинг бизнеси да демонстрираха голяма подготвеност да се приспособят към новите условия на труд, коронавирусът удари доста сфери, които са клиенти на фирмите в страната.

От сектора регистрират, че изключително сложни са били първите месеци на пандемията - от предишния февруари до началото на лятото на 2020 година, когато на практика целият свят беше в локдаун. Голяма част от фирмите у нас обслужват разнообразни бизнеси и наземни услуги, които останаха блокирани с месеци.

Въпреки всички тези проблеми, аутсорсинг промишлеността у нас сподели по какъв начин и в условия на рецесия новаторските бизнеси могат да се приспособят. Доказателство за това са финансовите резултати на топ 10 фирмите в този отрасъл, които бележат междинен растеж в приходите си за 2020 година от 10% до 1.2 милиарда лв.. Заедно с оборотите порастват и наетите чиновници, вложенията, както и крайната облага.

Като най-стабилна компания в топ 10 на родния пазар още веднъж се обрисува " Колпойнт Ню Юръп ", която е позната в България като TELUS International Europe. Приходите през сложната 2020 година са скочили с 24%, до 199 млн. лева От офисите си в София и Пловдив тя работи за клиенти от целия свят като Гугъл и Фейсбук.

От първите 10 компании в страната единствено една записва лек спад на оборота, а друга - едва намаляване на личния състав. Прогнозите са през тази година промишлеността да продължи да пораства, даже с още по-бързи темпове. Общо заети в нея са били към 81 000 в средата на 2020 година, като до 2022 година секторът чака да обезпечава към 8.9% от Брутният вътрешен продукт на България.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР